Световноизвестният писател Юз Алешковски гостува в Пловдив

Фондация „Международни писателски срещи – Пловдив“ подготвя втората си Европейска среща на местно ниво, след усшения старт с френския писател Давид Фоенкинос

Пловдив е люлка на всички изкуства, но най-трайно и силно е присъствието на литературната и издателската традиция в града на тепетата. Дановската книжовна традиция е със столетна история, а днес, в лицето на едни от най-големите български издателства „Жанет-45”, „Хермес” и „Летера” града ни е съсредоточие и истинска издателска столица на България.

Имената на гостите за 2016 са световноизвестните писатели и поети, като Давид Фоенкинос, Франция, Юз Алешковски, Русия, Мануел Рико Рего,Испания, Силви Жермен, Франция, Мишел Уелбек, Франция. Сред техните литературни отличия са награди, които по своята значимост са непосредствено сред Нобеловата награда за литература  – наградите Гонкур, Маларме, Фемина, Ренодо.

На 26-ти този месец поета Георги Борисв ще представи световноизвестния писател Юз Алешковски, който отново ще гостува в къщата с постоянна експозиция „Енчо Пиронков“ в Стария град. Той е една от легендите на днешната руска литература.

Повече за Юз Алешковски:

Роден на 21 септември 1929 година, младостта му минава по военните кораби на Тихоокеанския флот и сибирските лагери, откъдето излиза през 1953 г. Зад бодливата тел Алешковски пише своите знаменити песни „Другарю Сталин, вий голям сте учен“, „Съветска великденска“ и „Съветска лесбийска“, „Угарчица“, „Персонално свиждане“, с които става не само предвестник на руската авторска песен преди Висоцки, Галич и Окуджава, но и най-популярният анонимен автор, чиито стихове се носят от уста на уста по цялата бивша империя, а отделни редове от тях се превръщат в пословици и афоризми. През 1979 г. заради участието си в нелегалния алманах „Метропол“, излязъл същата година в САЩ, Алешковски е принуден да емигрира.

Оттогава насам песните му претърпяват десетки издания, а блестящата му сатирична проза: „Николай Николаевич“, „Кенгуру“, „Ръката“, „Маскировка“, „Синичка скромна забрадка“, „Смърт в Москва“, „Тангото на бълхите“, „Руру“ обикаля света. 

През 1996 г. в московското издателство „ННН“ излиза тритомно издание на неговите „Събрани съчинения“ с предговор от Йосиф Бродски и послеслов от Андрей Битов, последвано от „Още един том“, а през 2008 г. е публикувано ново издание на събраните му съчинения в 5 тома.

Бродски, близък приятел на Алешковски, го определя като „гениален, с феноменален слух за езика автор и при това с уникален метафизически инстинкт, който той демонстрира практически на всяка страница“ и не се поколебава да сложи името му до това на Гогол, А. Платонов, М. Булгаков и Зошченко. 

Днес Юз Алешковски живее крайно уединено в имението „Петте дъба“, в Мидълтаун, щата Кънектикът, и рядко откликва на всякакви покани, дори от собствената му родина.

Следвашите предстоящи срещи ще бъдат с:

  • Юз Алешковски, Русия  – събитието на 26 септември /понеделник/
  • Мануел Рико Рего,Испания  – събитието е на 10 октомври /понеделник/
  • Силви Жермен, Франция – събитието е на 16 ноември /сряда/
  • Мишел Уелбек, Франция – дата няма

 

Повече за Европейските писателски срещи в България:

  • Първата среща с френския писател Давид Фонекинос в Пловдив може да видите ТУК
  • Какво сподели един от организаторите Недялко Славов за срещите, може да видите ТУК

Вашият коментар