Свириха блус на кинетично-акустичните скулптури на Атанас Колев

Сребърен блясък, мелодичен звън и дори китарни рифове изпълниха първия етаж на Градската художествена галерия при откриването на ретроспективната изложба на скулптора Атанас Колев

Десетки негови колеги, много почитатели и приятели дойдоха да видят Наско и стоманените „свирещи“ скулптури, които са негова запазена марка през последните години. Лично го поздрави и боксовата ни легенда от 70-те Иван Киряков.

Не всички знаят, че роденият в Пловдив скулптор Атанас Колев е и боксьор с национални успехи. Три десетилетия вече той е австрийски гражданин, артистичната му биография всъщност е изградена основно зад граница, но срещите с пловдивската публика са му най-скъпи и вълнуващи.

„От метал като хром-никела, подхождащ повече за режещи инструменти, Наско създава изненадващо нежни и дори еротични пластики, при които формите проникват една в друга, постига се кинетичен ефект, движение“

Каза на откриването художникът Жорж Трак. Акустичните специфики на скулптурата бяха демонстрирани и от професионален китарист. 
Изложбата може да се види до 17 март 2019г.

Вашият коментар