Тежък разказ за следвоенна Югославия закри „Черната кутия“ в Пловдив

С  постановката на култовия македонски драматург Деян Дуковски – "Другата страна", в която се говори за следвоенната Югославия, завърши Международния фестивал за театър и съвременен танц "Черната кутия" в Пловдив. 

В  нея участва четирима герои – кукловод, проститутка, неуспял фокусник и непълнолетно момиче, което търси себе си. Темата е поражението, което причинява войната върху човешките души и как насилието, което са преживяли не може да се преодолее дори след военно време. Героите се опитват да открият любовта между тях, но всичко, което са преживели им пречи да се вслушат в истинските им чувства. 

"Оста, по която се движи пиесата са любовта и смъртта. Това е едно съчетание на театър и танц, което помага да се прескочат границите на езиците. Тук текстът не е определящ, за да може зрителя да навлезе в смисъла на спектакъла", разказва ни самата Фения Апостолу минути преди да започне финалния спектакъл на "Черната кутия". 

Пораженията от войната са много тежки, как човек реагира на чувствителност, която не ти е свойнствена по природа", допълва сценографа и режисьор Апостолу. Когато Дуковски гледа спектакъла в Атина, той остава крайно впечатлен от продукцията и дълбоко развълнуван и кани трупа да представят спектакъла в Скопие.

"Много сме щастливи, че това ни е първото международно представяне на "Другата страна”  след премиерата в Атина и именно на "Черната кутия" в България успяхме да го покажем.  В Гърция имаме 30 представления до момента и сме щастливи, че през септември ще го играем и в Скопие. Надяваме се да се върнем отново в Пловдив", каза Феня.

"Фестивалът има изключително високо ниво и стойностни спектакли. Интересен аспект е формата съчетание на театър с танц. Аз имах възможността да гледам италианската трупа на 5 юни, която бе невероятна. Черната кутия може да се сравни по мащаб с големите фестивали в цял свят", завърши гръцката режисьорка. 

За автора

Вашият коментар