Тютюнът – минало и настояще на Пловдив (СНИМКИ)

Пловдив стартира като Европейска столица на културата 2019 с изложба, която наниза историята на тютюна през вековете

В новото пространство „СКЛАД“ в Града на тепетата от 11.01 до 30.03 се реализира изложба по идея на Светлана Куюмджиева под надслов „Дим. Истории за тютюна“

Автори на концепцията и историческото проучване са Станислава Груева, Борис Стоянов, Михаил Груев. Куратор e Весела Ножарова, сценограф: Димитър Воденичаров, дизайнер: Калина Димитрова, техническо изпълнение: Калин Серапионов. 

Изложбата е част от програмата по откриването на Пловдив като Европейска столица на културата 2019. Тя се простира на 2 етажа в 4 изложбени зали, като включва фотоси, картини, исторически данни и артефакти и пр.

Първите пана запознават зрителя с откриването на тютюна за Стария свят, как той бива култивиран и постепенно става неизменна част от ежедневието на човек до ден днешен.

По българските земи започва да се отглежда, когато те са част от Османската империя. Султаните забраняват употребата му и както казал Ахмед 1-ви:

„..тютюнът разсейва хората и им пречи да работят“

Създадените традиции по време на Възраждането превръщат тютюна във водеща стока за износ за новата българска държава. От търговските кервани и султанските укази, през възрожденските промени и революционните кроежи за Освобождение и Съединение се проследява пътят на тютюна към първите индустриални години на България.

Изложбата предлага кадри и интересни факти за мястото на тютюна в Първото пловдивско земеделско-промишлено изложение от 1892 година. Тя представя пътя на опияняващото растение чрез интерактивни методи за комуникация с историята.

Освен чрез текст, посетителите могат да наблюдават прожекции, филми, да слушат интервюта с изследователи на тютюна чрез специални слушалки за целта.

Началото на тютюневата история на България полага арменецът М. Томасян в Пловдив – Капана през далечната 1872 година. Далновидният търговец прави мост в производството от примитивната ръчна обработка към технологична реформа.

Музеи и частни колекции представят табакери, наргилета, кутии от всички видове цигари, произвеждани от Освобождението до сега в пределите на България и други материални проявления на производството и употребата на тютюн.

Но най-ценно в изложбата е не научно-обективният подход към тази икономическа отрасъл, а разказът за историята на града през дима на тютюна. Векове преди днешна Европа да узрее идеята за единно общество без делене по раса, религия и произход, Пловдив вече е бил реализирал успешно това виждане по естествен път. 

„ежедневният живот (…) е една своеобразна смесица от християнско-гръцки, азиатско-турски, българо-селски битови традиции…“

Николай Генчев

В 3D мащаб е представена репродукция на преминаването на България от Балканите към Европа, от кръчмата към кафенето. 

Голямо влияние върху модернизацията на Пловдив оказват богатите тютюневи търговци. Чрез фотоси и разкази изложбата показва тяхната щедрост, грижа и съпричастност към обществото. 

В живота на тютюна е вплетена също така историята на пловдивската бохема, която в задимените кафенета творяла културния облик на града.

Локацията на събитието за пореден път доказва, че тютюневата нишка свързва миналото на града с настоящето. Лишени от обичайното си предназначение, тютюневите складове възкръстват за нов живот като част от модерен Пловдив.

„Дим. Истории за тютюна“ представя на световно професионално ниво увлекателния разказ за живота на Пловдив, омаян от сладостта на табака, дал исторически, културен, обществен и икономически отпечатък през десетилетията.

СНИМКИ от откриващото събитие за 2019-та година на 12-ти януари може да видите ТУК

Вашият коментар