Цели 2 седмици за София Филм Фест в Пловдив

От 11 до 24 март в Пловдив за осми път ще се проведе „София Филм Фест“. Тази година фестивалът ще продължи почти две седмици, което е новост за проявата. Традиционно прожекциите по време на събитието ще бъдат в кино „Лъки Синема“, като тази година интересът към събитието е изключително голям.

Заместник кметът на Пловдив Стефан Стоянов откри традиционната си пресконференция, на която присъстваха директора на София Филм Фест Стефан Китанов, както и важните лица, без които това събитие би било мираж за Пловдив Борислав Лалев и Лили Бързева. Заместник кметът заяви, че са имали желанието тази година проявата да бъде разширена, да  бъдат инвестирани повече средства и резултатът е налице – ще да бъдат представени над 30 заглавия, от които по-голямата част са европейски филми.

По две прожекции на ден ще могат да видят любителите на седмото изкуство – от 18.30 и от 22.45ч, а в почивните дни – от 16.30ч.
 
Един от най-популярните в Холандия  режисьори Йос Стелинг, носител на множество европейски и световни награди  е потвърдил гостуването си във феста. Зрителте ще могат да гледат неговия филм „Момичето и смъртта“, който ще бъде прожектиеран във втория ден на събитието.

Филмът, който ще открие тазгодишното издание на „София Филм Фест в Пловдив“ е на световноизвестния режисьор Тони Палмър, който лично ще представи своя документален филм „Ленард Коен: “Bird on a Fire”, сниман през 1972г.

Заместник кметът  Стоянов разкри,  че някои от основните, водещи фигури на „София Филм Фест“ тази година ще минат през Пловдив по време на фестивала.

Директорът на „София Филм Фест“  за Пловдив Стефан Китанов също подчерта двамата режисьори от световна величина, които освен с филми ще присъстват и на предтсавянето на творбите си в града на тепетата, и това са Тони Палмър, автор на над 100 филма, посвветени на различни музиканти и личен приятел на Джон Ленън и цяла генерация велики музиканти. Оказва се, че първият документален филм, излъчен по световни телевизии „ All My Lovin’”  е именно негово дело.

Палмър има топла връзка с Пловдив, след като през 1995 година той е бил два дни в града на тепетата, за да снима част от филма „Англия, моя Англия“, посветен на английския композитор Хенри Пърсел. Декор на филма, сниман в Стария град, са били въргалящи се,  „умрели“ от чума тела.

Стефан Китанов разкри, че документалната лента на Тони Пламър „Ленард Коен: “Bird on a Fire” е снимана с минимален бюджет за едно световно турне на Коен, който през 1972-ра е бил на върха на своята популярност.  Филмът в голяма степен разказва какво се случва зад кулисите на такава проява, каквато е световното турне на един известен музикант. Любопитен е фактът,  че след като снимките за филма са готови, те са взети от Коен, премонтирани, след което е пусната версия, която самият Коен не може да познае.

Почти като в приказките, преди няколко години съвсем неочаквано негативът на филма е открит, Тони Пламър си го взима, монтира го отново и прави свояй авторски филм, който почитателите на седмното изкуство ще могат да видят в Пловдив.

Сред останалите акценти на фестивала са „Снежанка“ на испанеца Пабло Бергер, „Ангелският дял“ на Кен Лоуч  – един филм за това, как усетът към уискито може да промени живота на човек, и то коренно. Интерес представлява и лентата  „Любов“ на Михаел Ханеке“ – филмът на 2012-та година, носител на престижни отличия, каквито са  „Златна Палма“ за 2012-та, „Златен Глобус“ за чуждоезичен филм, а преди броени дни в Лос Анжелис  творбата отново спечели награда, този път „Оскар“ за чуждоезичен филм.

Внимание  в тазгодишното издание на „София Филм Фест в Пловдив“ привлчиат българските заглавия „Цветът на хамелеона“ на Емил Христов“ и „Джулай“ на Кирил Станков.

Организаторите на събитието разкриха и още една любопитна новина, а именно, че тази година зрителите отново  ще имат възможността да гледат сръбско кино, представено от две заглавия: „Смърт на човек от Балканите“ и „Съзлзи и песни“, чиито екипи организаторите ще се постарят да докарат в Пловдив.

Това разбира се е една малка част от предстоящия „София Филм Фест в Пловдив“- вероятно най-значимото кино събитие под тепетата.

Цената на редовните билетите тази година е 6лв; за ученици, студенти и пенсионери – 5лв, а също така са предвидени и карти за намаление.

За автора

Вашият коментар