Успоредната градска култура – Препокриване

Една улица става тема, сцена и фокус на градски събития за втора поредна година. Това е улица Отец Паисий в Пловдив.
 
Под мотото “Успоредната градска култура” през 2010 година Фондация Отворени Изкуства инициира и реализира тримесечен културен проект “Улица Отец Паисий”, с който постави началото на ново обговаряне на историята и настоящето на този неизследван градски топос. Тази година след изследователските, етноложки и архивни задачи, на които акцентира първото издание, “Улица Отец Паисий 2011” ще се проведе в концентриран, ограничен времеви формат като ще бъде реализирана обществената му част – Уикенд фестивалът “Улица Отец Паисий” с мото: “Успоредната градска култура – Препокриване”.
 
 
Фестивалът ще се проведе на 27, 28, 29 май 2011 година в обществени, лични и публични пространства по продължението на улица “Отец Паисий”, която ще бъде затворена за автомобили.
 
 
Той заема обществени, лични и открити градски пространства по продължението на улица Отец Паисий, която ще бъде затворена за автомобили. Целта на проекта е да активизира, продуцира и покаже съвременна градска култура като програмата включва открити сцени за музика, проекти за публични пространства, прожекции, уъркшопове, акции, пърформънси, неформални събития, кулинария, лекции, дискусии, литературни четения.

Акцентите са разделени в четири програми:

 

 • Уъркшопове
 • Специални проекти
 • Обитателите действат
 • Музикална програма
 
Посетителите могат да се включат в творческо опознаване и осмисляне на улицата участвайки в: Уъркшоп по ювелирство от майстор-златар Гаро, Интерактивен уъркшоп „Дигитални структури – картографиране на спомени“ от Йово Панчев, Архитектурен уъркшоп с участието на Ясен Марков “Българският модел приближава Филибето”, Уъркшоп “Сувенир на улица Отец Паисий”, Уъркшоп “Фотограма” на Никола Апостолов.
 
 
Специални проекти, посветени на улица Отец Паисий и реализирани за фестивала са:
 • “Маса хора” / Трансформатори;
 • “Улицата е нашето платно” стрийт арт демонстрация от Стюърд Маккълок;
 • Пространствена инсталация в независимо пространство на номер 34 от белгийската художничка Ноеми Голдбърг;
 • Уикенд студио на улицата на Радио Пловдив с предавания на Младен Влашки, Тома Спространов, Мишо Гръблев;
 • “Пермакултура – лекция и озеленяване” от Михаил Косев,
 • Изложбата на открито “Иконография – Успоредна градска култура” на Борис Сергинов и студенти от НБУ;
 • “Лов на съкровища” – решаване на загадките и шифрите на улицата;
 • Стрелбище с предмети от улица Отец Паисий;
 • PAST/FUTURE – сайт спесифик видео проект – Петко Танчев;
 • Мултидисциплинарният проект “Градски Портрет” на Сдружение Плюс, награден с първа награда по отворена покана
 • Два филма за улицата: С куче по „Отец Паисий” с автор Лора Шумкова и документален филм на Пенка Попова.
 
В раздела “Обитателите действат” преобладават инициативите на ресторантите при представяне на специални ястия, а ресторант “Златната круша” организира конкурс за лична история, свързана със “Златната круша” и литературно четене. Като основен код на улицата, Арменската общност под егидата на почетния консул на Армения организира “Арменско караоке” и “Открит урок по арменски”. В програмата за визуални изкуства се включват галериите Сариев, UPARK, винтидж магазина Май ООД, магазин Готи и artnewscafe.
 
Музикалната програма на Фестивал "Улица Отец Паисисй" представя живи изпълнения на открити сцени от бандите Котарашки, Ambient Anarchist и Southwick. DJ програмата е разположена пред artnewscafe и в Клуб “Фабриката” с Yves O (Dauhaus), Mr. Smiff, Мента Сешънс, DJ Skill. В съботната вечер Списание VICE, като партньор на фестивала, инициира собствено DOs & DON'Ts парти.

В програмата са включени още открити прожекции, пърформънси, изложби. Неформални раздвижващи събития на фестивала остават традиционния Спортен полуден и Битак парти. Пълната програма след 10 май на официалната страница. За актуални информация следете фейсбук страницата на проекта.

Основен спонсор на фестивала “Улица Отец Паисисй” е Фондация Америка за България.

Снимки от миналогодишното събитие може да видите в Галерията на сайта!

За автора

Вашият коментар