В хълбоците ни пърхат пеперуди (СНИМКИ и ВИДЕО)

Всички имаме по една пеперуда в хълбоците си. При някои пеперудите са повече, при други все още са ларви. Понякога ги пускаме на свобода, да подишат малко въздух, да се разпърхат, преди да си ги приберем отново. Пеперудите ни са нещо като синята птица в сърцето на Буковски, но сърцата ни са малко тесни, затова живеят в хълбоците, оттам се излиза по- трудно. Пазим ги да не излетят навън. Страх ни е, че никога няма да се върнат. Едно момиче, обаче, пусна на свобода пеперудите си. Много бързо и изведнъж. И те се превърнаха на книга. Сега тя заражда нови ларви, пак там – в хълбоците си.

Книгата на Рене Карабаш „Хълбоци и пеперуди” идва точно като името си. Като пеперуда, случайно успяла да се измъкне от клопката на хълбока. Като жив организъм, който без да подозира, е отделил много съществена част от себе си. Като сърце, чиято кардиограма някой е откраднал и е решил да увековечи, слагайки я върху корицата. Духовният живот и телесното политат заедно между страниците на книгата и се борят кое без кое не може повече. 

„Използвам анатомията и тялото за изразяване на вътрешния ми свят. Той избуява чрез тялото навън.” – сподели авторката Рене Карабаш, с която ви запознахме по-рано тази седмица, на пловдивската премиера на стихосбирката ѝ в клуб „Библиотеката” като част от програмата на „Код червено: Литература”

Десетки млади хора. Такава беше атмосферата в клуб Библиотеката. Много се радвам, когато напоследък твърденията, че младите хора не четяли, са нелепи и просто неверни. И щом има автори и издателства, които карат млади хора да влизат в книжарници, да си купуват книги и да ходят по премиери и четения, значи сме нацелили посоката. Оттук нататък младите читатели нека сами формират вкуса си, нека търсят и мислят, началото е дадено. А то, казват, било най-трудно.

Ласкаво за „Хълбоци и пеперуди” се изказа и писателят Недялко Славов. За него книгата на Рене Карабаш е едно от откритията на съвременната българска поезия: „Обичам, когато някой влиза в поезията така – без да чука. Тя (Рене Карабаш) и още няколко имена върнаха едно състояние в съвременната поезия, в което човек може да разграничи двата пола. Много силна, чувствителна поезия.”

Писателят посъветва от дистанцията на годините и опита си всички млади поети и писатели: „На тези години плътта е дръзка, а сърцето нетърпеливо, все пак не всяка мисъл е стихотворение и това лесно се проверява. Ако думата не гравитира поне метър над земята, значи това не е поезия.”

Не могат да бъдат подминати и видео-клиповете със стихове на Рене, които бяха пуснати в „Библиотеката”. Майсторски рецитал, дни на обработка и професионализъм, и много чувственост. Потърсете ги, гледайте ги, слушайте ги, заслужават си. 

В неделя ще се проведе и извънредно събитие на Код червено – Хайку по време на избори. Специален гост ще е Илияна Стоянова, която пристига за пръв път в Пловдив и ще представи книгата си „Островитянско хайку”, съпътствана с уъркшоп. Неделя, 16 часа, клуб Библиотеката.

 

Вашият коментар