Варвара Василева е победителят от 8 Национален конкурс за поезия „Добромир Тонев”

Имената на победителите в осмото издание на Националния конкурс за поезия „Добромир Тонев” за автори до 45-годишна възраст бяха обявени в събота на тържествена церемония в Културен център „Тракарт”.

Организатори на конкурса, който се провежда ежегодно са Община Пловдив и Дружество на писателите – Пловдив, със съдействието на ИК „Хермес", ПУ „Паисий Хилендарски", г-жа Тони Симидчиева, Туристическа агенция „Ана Травел" и Радио Пловдив.

Наградният фонд, осигурен от Община Пловдив е в размер на 1200 лв., разпределени както следва – 600 лв. за първа награда, 400 лв. за втора и 200 лв. за трета. Бяха връчени и четири специални награди от партньорите на община Пловдив в провеждането на конкурса, който започна преди 8  години. 

Церемонията по награждаване на победителите в конкурса традиционно се провежда в навечерието на годишнината от рождението на поета, което е на 15 октомври. Добромир Тонев ни напусна само на 45-годишна възраст, но остави след себе си поезия, която съвсем заслужено можем да наредим сред най-великите образци на световната литература.

Преди връчването на наградите Златко Павлов изнесе рецитал по стихове на Добри Тонев, в памет на обичания пловдивски поет. Водещ на церемонията бе Ина Иванова, автор на сборници с разкази, романи и поезия, носител на множество национални награди и член на Пловдивска Поетична академия "Добромир Тонев" от създаването й.

Вижте победителите в изданието на конкурса през 2018 година:

  • Първа награда /600 лв./  –  Варвара Василева  от с. Лясково, общ. Добрич
  • Втора награда /400 лв./ –   Христо Мухтанов от гр. Лясковец
  • Трета награда /200 лв./ –    Виолета Кунева от гр.София

Специални награди от партньори:

  • ПАРИЧНА НАГРАДА – 200 лв. и грамота на Филологически факултет на ПУ „П. Хилендарски“ – Деница Ангелова – с.Хърлец, общ. Козлодуй
  • ПАРИЧНА НАГРАДА – 300 лв., осигурена от Радио Пловдив – специална награда за млад поет – Даниел Тунев от гр.Сливен
  • ВАУЧЕР ЗА 70 лв. за екскурзия по избор, осигурена от Туристическа агенция „Ана Травел“- Евелина Кованджийска – гр. Пловдив
  • ВЕЧЕРЯ И НОЩУВКА ЗА ДВАМА В ХОТЕЛ „ОДЕОН“- осигурена от Тони Симидчиева – Председател на Регионална Занаятчийска камара – Яна Монева – от гр. София

Вашият коментар