Впечатляващи вертикални градини върху сгради

От няколко години насам, сред най-горещите тенденции в градинарството по света е вертикалното озеленяване. В силно населените места, където мястото за градини е ограничено, използването на заобикалящите ни стени и огради за подобряването на качеството на въздуха и наслада за окото, става все по-популярна.

Първи започва нестандартното озеленяване френският ботаник Патрик Блан. По време на работата си в тропическите гори на Борнео и Малайзия, където документира броя на видовете, растящи по дървета и скали в джунглата, той бил поразен от невероятното разнообразие на живот върху дърветата. Той осъзнава, че и растенията и животните зависят от гората, за да си осигурят по-голямо пространство за живот. Това го подтиква да помисли за начините, по които това може да се пресъздаде в градски условия.

След завръщането си във Франция, Блан вижда възможност в създаването на ландшафтна компания, специализирана във вертикални градини, които променят стените на небостъргачи и офис сгради, в живи произведения на изкуството.

За автора

Вашият коментар