За 10-ти път международни танцьори и артисти си дават среща в Пловдив (ВИДЕО)

16 събития са включени юбилейното издание на Международния фестивал за съвременен театър и танц „Черната кутия“

Форумът, „един от най-важните международни фестивали за Пловдив”, по думите на г-жа Амелия Гешева, зам. кмет по културата на Пловдив, ще бъде официално открит  на 31 май в Дома на културата със спектакъла „Апартейд“ на белгийската група „Опинион Публик“ и ще представи танцовата магия на хореографа Етиен Бешар в Пловдив. Само това представление ще се играе в Дома на културата, а всички останали ще са в Драматичния театър, в Камерна зала.

Изданието тази година включва театър, съвременен танц, пърформанс и майсторски клас, сподели артистичният директор на феста Слава Младенова пред медиите днес.

Форумът официално ще бъде открит  на 31 май в Дома на културата със спектакъла „Апартейд“ на белгийската група „Опинион Публик“ и ще представи танцовата магия на хореографа Етиен Бешар в Пловдив. Само това представление ще се играе в Дома на културата, а всички останали ще са в Драматичния театър, камерна зала.

Артистичният директор на фестивала Слава Младенова представи накратко танцьорите и хореографите. Трупите, които ще участват са от България, Белгия, Австрия, Испания, Англия, Италия, Англия, САЩ и Израел. В програмата на феста е и спектакълът „Кървава сватба“ от Лорка, който обединява театър и огнено фламенко, вдъхновени от испанските събития през 1928 гoдина. На финала на фестивала ще се състои майсторският клас на австрийския хореограф Томас Даниелис на 6 юни в Дома на културата „Борис Христов“.

Слава Младенова отбеляза и особеното внимание, което фестивалът отделя на младите танцови формации в града, като им дава сцена за изява. Тя подчерта и изключителното партньорство от последните години с езикова гимназия ”Иван Вазов”, която отново е домакин на някои от престоящите срещи с творческите трупи от фестивала.

На фестивала ще бъде представен “С-во Замза” на Катя Петрова, продукция на театрална компания “Сфумато", който е една от най-вчечатляващите български постановки за 2016 година, носител на Икар 2016 за куклено представление, кукли и костюми и сценография. 

Безспорен интерес за пловдивчани ще представлява и юбилейната изложба, която е експонирана пред Градската художествена галерия на ул."Кн. Александър Батенберг". В нея освен интересна информация за Х-тото юбилейно издание, което се провежда под патронажа на Министерството на културата, могат да се прочетата лични поздравления от министъра на културата Вежди Рашидов, кмета на града инж. Иван Тотев, посланиците на Израел, САЩ, Австрия, Белгия и други партньори на фестивала.

За предишните издания на фестивала прочетете ТУК

Гледайте видео, за да чуете кратка информация за всички спектакли:

Музикалните и клубни събития може да следите само в PlovdivCLUBS.com

За автора

Вашият коментар