Започна седмицата на литературата в ЕГ „Иван Вазов“ (СНИМКИ)

Издателска къща "Хермес" за пореден път подкрепи младите таланти на Пловдив, този път на преден план застанаха гимназистите от ЕГ „ИВАН ВАЗОВ“ 

Датата е 22-ри октомври, понеделник. В училищната библиотеката на ЕГ „Иван Вазов“ бяха наградени участниците в литературния конкурс, посветен на 60 години от създаването на гимназията, а официален гост и председател на журито бе писателят Недялко Славов.

„Аз трябва да благодаря на децата! Колко чисти са сетивата на младите и колко са близо до Бога! Най-умната част от обществото сте вие! Каква чистота и дълбочина в мисленето! Втрещен съм!"

с тези думи писателят се обърна към учениците и ги подкани да запазят чистотата в себе си. 

Журито, съставено от автора на редица съвременни романи, сред които "432 херца", "Фаустино", "Камбаната", "Пиафе" и много други бе в приятната компания на Ина Иванова и Елеонора Пенева. Те обявиха победителите във всеки от трите раздела на конкурса.

В категория „Есе“ първо място взе Лиа Лазариди, второ – Дарина Мирчева и трето – Георги Георгиев.

Първите места за разказ бяха две – за Мия Димитрова и Боряна Бързинска, а третото бе присъдено на Василена Белева.

В категория „Поезия“ първо място също беше поделено между Невена Кумчева и Милена Милчева, а на трето се нареди Борис Ангелов.

Специална награда получи Кристина Димитрова за своя „есеистично-поетичен разказ“. Йоана Пенева и Ния Владимирова взеха поощрителни награди. Всички класирани получиха грамоти и подаръчни ваучери от Издателска къща „Хермес“. 

По-рано през октомври в гимназията се проведе и конкурс между италианските паралелки от 12-ти клас за най-добър превод на откъс от Вазовата повест „Немили-недраги“ по инициатива на Румяна Златева, преподавател по италиански език. Трите най-добри превода също бяха отличени. Първо място бе присъдено на екипа Петя Велкова и Рая Христова, след тях се наредиха Александра Димитрова и Стефан Иванов, следвани от Троян Трайков и Павлина Цончева.

Това не е първият случай, в който ученици от ЕГ „Иван Вазов“ превеждат български произведения на изучаваните от тях езици. През миналата 2017/2018 учебна година възпитаниците на Руската превеждаха откъси от книгата на Недялко Славов „Камбаната“. 

Снимки: Людмила Чибукчиева

За автора

Вашият коментар