Честит 1-ви рожден ден, НУЛА32 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Представянето на 5 брой на списанието отново премина при огромен интерес, този път във Vintage клуб

Момчетата и момичетата от култовото списание събраха приятели, за да отпразнуват заедно първия рожден ден на Нула32, а зад пулта застана DJ Skill.

Преди точно година няколко момчета и момичета от Пловдив запълниха една липса в културния живот на града. Те създадоха единственото по рода си безплатно списание – НУЛА32, което да събира в себе си съдби и истории, да търси Пловдив извън модерността и комерсиализацията, да показва през призмата на своя поглед миналото, но и смело да бута живота в бъдещето.

Преди година ви показахме тези млади хора с техния първи брой, който бе разграбван всеки път за секунди. Посветен на Капана, но не на фестивалния живот и цветните снимки, а на скритото от тях – на съдбите, заключени между малките улички, на ъндърграунд клубния живот в квартала и на някои от вечните сгради там, днес този първи брой е едно от най-търсените неща под тепетата.

Младите издатели и предприемачи – Панайот Стефанов и Илия Димитров и техният екип – продължиха да пълнят клубовете с млади хора, вълнуващи се от града си, и със своя втори брой, показващ т.нар. Другосветци, които са винаги тук и затова рядко забелязваме, така различни от обществото и толкова необходими му.

С третия си брой – С дъх на Тютюн – те изпревариха злощастните събития, които сполетяха тютюневите складове, и ни представиха последния техен портрет. НУЛА32 прескочи ламаринените огради преди багерите и огъня и успяха да съхранят аромата на тютюн.

Междувременно списание НУЛА32 получи признание и от общината, като спечели първо място в конкурса „Най-добър млад предприемач“ за 2015 година.

С предпоследния си брой, вече достигналото широка публика, пловдивско списание се гмурна под повърхността на културата в Пловдив, за да извади на бял свят субкултурния живот в града – всичките младежки групи и течения, които правят живота по-цветен, по-индивидуален.

Днес, с всичкия този опит за гърба си, младите хора от НУЛА32 празнуват своя първи рожден ден, а мястото в клуб Vintage House се оказва недостатъчно, за да побере всички желаещи да присъстват на партито. Хиляди хора успяха да се огледат и да намерят себе си в някой от броевете на изданието и доказаха, че Пловдив има нужда от тази малка книжка, която да запечатва историите и мечтите на хиляди светове.

Панайот и Илия въвеждат гостите си в света на петия си брой рамо до рамо до Климентинците и възраждат митичните образи на едни от най-видните командири на 9-пехотен полк – Борис Драганов и Иван Бонев, споделиха самите те. До тях на сцената се качи и Огнян Янков, автор на два от текстовете в настоящия брой, единия от които е за полк. Иван Бонев, последният командир на полка. След него думата бе дадена и на д-р Боньо Бонев, син на легендарния командир.

Петият и юбилеен брой на НУЛА32 забърсва прахта от един стар свят и изважда на показ войнските добродетели и ценности от едно старо време. „Клементинци“  разказва за историята на 9-и пехотен пловдивски полк, за неговото създаване, бляскави победи и горчиви загуби. Този брой възражда времето, когато най-висши ценности са били саможертвата, честта и дълга. И оставя на читателите сами да направят своя избор дали днес те са ни нужни или са просто една отживелица или и нашия свят има отново нужда от тях.

Ако не сте се сблъсквали с първите 4 броя, може да намерите информация от:

  • С дъх на тютюн или представянето на брой 3 може да видите ТУК
  • Представянето на Другосветците в брой 2 вижте ТУК
  • Да повярваш, че можеш или брой 1-ви вижте ТУК
  • Субкултурна столица или брой 4 срещу порастването ТУК

 

За автора

Вашият коментар