Инсталираха „Погроза“ в Тютюневото градче (ВИДЕО и СНИМКИ)

Арт-инсталация на коледна елха и снежен човек, от стари новогодишни украси на Община Пловдив, бе изработена в събота сутринта на 19.12 на първото събитие „Споделено пространство“ в Тютюневото градче. Авторът на произвдението художникът Димитър Шопов – Гаваза сподели пред камерата ни, че е кръстил произведението си „Погроза“, като антоним на думата украса.

„Това е стара Общинска украса, която взехме от едно мазе и решихме да изработим нещо с нея, за да я върнем към „живота“. Чудих се коя е думата, която може да бъде обратна на думата украса и реших, че това е погроза. Идеята не бе да правя някакви форми, а каквото се получи. Аз обичам свежите неща и все пак се надявам да предизвика настроение сред хората тук в Тютюневите складове“, сподели Димитър Шопов авторът на произведението пред фитнес-клуб Тоталспорт, докато закачаше последните балони върху светещата фигура.

Малко по-навътре, в двора на един от добрите примери за съживяване на старите сгради в тютюневото градче, се проведе традиционният Фермерски пазар, който тази събота бе наречен „Споделено пространство“. Предколедното събитие освен, че събра фермери от пазарите на Хранкооп, ферма „Златно Руно“, Домашно.орг, Апиарт, пекарна „Дон Батон“ включи и участниците от проекта на Фабрика за идеи и Резиденция Баба, които показаха изработените през това лятото стоки от селата Дряново, Джурково, Манастир и Югово. Пазарът бе разделен на две части преди и в сградата на Тотал спорт. Следобедът пък продължи с музикална част на Марица Брас Бенд и много кулинарни изкушения, вкусно вино с над 100 подправки, домашен чай, крафт бира и добро настроение.

Чуйте какво споделиха организаторката Ренета Георгиева от Пловдив 2019 и Дарина Цветкова от Резиденция Баба пред камерата на mediacafe.bg:

 

Вашият коментар