Най-големият български цирк гостува в Пловдив (СНИМКИ и ВИДЕО)

Със зашеметяващо шоу цирк „София“ ще отбележи в Пловдив Деня на цирка на 16-ти април

Националният български цирк, който възкръсна от пепелта преди 2 години и започна своя поход от  Пловдив се завръща. Това ще се случи утре 8-ми април в ж.к. Тракия. На 16 април пък трупата ще отбележи Деня на цирка именно под тепетата. „В Пловдив, защото цирк „София“ направи своето първо представление преди две години именно тук и защото Денят на цирка съвпада с гастрола му в града на тепетата„, каза на специална пресконференция в пресклуба на БТА артистичният директор Драго Драганов.

Той благодари за топлото посрещане на кмета на „Тракия“ Костадин Димитров, както и на Община Пловдив в лицето на Амелия Гешева и обеща зрелищно шоу за най-малките на 16-ти април по Главната улица:

„Шоуто ще започне от центъра на града пред Общината и ще включва шествие с много атракции и подаръци за най-малките. През целия ден циркът ще бъде отворен за зрителите, които ще могат да наблюдават репетициите на актьорите, а вечерта на манежа се очакват да бъдат и много ветерани на цирковото изкуство„, сподели още водещият на шоуто Драго Драганов.

„Искаме да създадем един мост между традициите, такива каквито ги познаваме и това, което харесват днешните деца, като супергероите, спонджбоп и миньоните. Така ще можем да им покажем един нов свят и да открият нещо ново„, каза Драго.

Всеки път завършвам програмата с послание за цирка, като поне един път на ден използвате тази дума, но апелирам да  не я сравнявате с политическите ни клоуни„, сподели г-н Драганов

Той припомни, че за тези две години цирк „София“ е имал представления в десетки градове в страната и седем месечен гастрол в Турция. В най-новата програма участват актьори от Унгария, Русия, Молдова, Румъния и България. „От самото му създаване целта на цирк „София“ е да съхрани цирковото изкуство в неговия класически вид и въпреки превратностите на времето и девалвацията на стойностите, хората на цирковото изкуство продължават своята мисия и затова те са герои“, коментира Драго Драганов.

По думите му едно необмислено решение и прибързано законодателно решение е лишило българската публика от номера с екзотични животни, затова пък програмата включва сериозни номера с домашни животни като акробатика на коне и летяща люлка, дресура на кученца, смесена дресура на камили, лами, понита и котки. Хората ще могат да видят няколко въздушни атракции, легендарния клоун Фери и любимите за децата филмови супергерои.

Всяка страна сама решава дали да използва за дресура животни, а ние се оправдаваме с европейското законодателство. Няма такова нещо. Сравняваме се с Гърция, която няма традиции в съвременното цирково изкуство, добави още Драганов.

Той допълни, че в България в момента традицията пазят 8 цирка. 5 от тях са малки, семейни, а 3 са на доста високо ниво, като най-големият е Цирк „София“, похвали се бившия водещ на БНТ. „Всички ние се познаваме и си помагаме, ако е нужно. Правим го, защото циркът е култура, циркът е живот. Няма да станем по-богати, искаме да запазим традицията жива“, каза още артистичният директор пред медиите.

Той и екипът му направиха кратка демонстрация на един от пловдивските булеварди. Вижте видеото преди официалното представяне на Цирк „София“ в Пловдив на 8-ми април:

 

 

За автора

Вашият коментар