Осветяват състоянието на детските болници в България с фотоизложба

Момичетата от „За Доброто“ подготвят фотоизложба „Детски болници България 2021“, която ще бъде разположена от 29 ноември до 10 декември пред Народен театър „Иван Вазов“ в София. Ето какви са подбудите на организаторите и техния призив към всички нас:

Една година събирахме снимки и истории на родители от престоят им в детски отделения.След всяка следваща снимка си мислехме, че вече няма какво да ни изуми повече от видяното. След всяка следваща снимка и история се убеждавахме, че всъщност явно има.Много искаме да ви поканим на тази изложба.Минете, разгледайте, помислете. Споделете. И молим ви не бездействайте. Защото цената на всичко това един ден се плаща от някой. Не подминавайте с илюзията, че този някой няма да сте вие. Независимо дали имате или нямате деца, независимо дали те вече са големи или още са проекция на бъдещето. Не подминавайте.

Време е за #светулка.

Снимката е от детското отделение в болницата в гр. Видин. Този стол служи за стол и легло за придружител. Снимката е една от тези, които ще бъдат показани на изложбата. Снимката е от тази година.

…„Казвам се Лора. Лежах там преди време с дъщеричката ми. Преживях най-големия си кошмар. Не го пожелавам на никого. Беше като истински затвор, като във филм на ужасите. Мизерия, течащи тръби и мивки, на които, като си миеш ръцете, всъщност си миеш и краката. Вратата на тоалетната не се затваряше и гледаха всички. По прозорците имаше решетки – като в затвор. А ни казваха, че „това е най-хубавата стая в отделението.“

Това е една от всички истории, които стигнаха до нас. Една от всички майки, които споделят за престоя си в детски болнични отделения. Детето на Лора. Детето на Ани. Детето на Жоро. Нашето дете. Вашето дете. Децата на България.Децата в България се лекуват в болнични отделения, които не отговарят на никакви стандарти. Не на днешните, не дори и на тези отпреди 50 г., на никакви! Отделенията тънат в мизерия, мухъл и хлебарки. Тънат в забравата на една държава, която би трябвало да се погрижи за бъдещето.За децата.

Фондация „За Доброто“ започва кампания „Светулка“. „Светулка“ ще се опита да промени средата в тези отделения. Да вдъхне кураж на децата, родителите, лекарите и медиците.„Светулка“ е начинът да кажем, че повече така не може. „Светулка“ ще покаже на всички колко голям е проблемът. За да изискаме като общество промяна. Да накараме държавата да промени детското здравеопазване.

Започваме с тази изложба. Нека всички видят осветеното от „Светулка“ мрачно настояще, в което се лекуват децата. Нека видят и как може да бъде с добрите примери по света – това искаме за средата и отношението към децата в болниците.

Да бъдем Светулка #задецата.

Ако желаете да подкрепите Фондация „За доброто“ и проект „Светулка“ може да дарите по дарителската сметка на фондацията:

Райфайзенбанк (България) ЕАД

BIC код: RZBBBGSF

IBAN номер: BG91RZBB91551012773591

Основание: Светулка

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

„Светулка“ гони чудовищата от детските отделения

Филм на ужасите или Детското здравеопазване в 4 часа и 1/2

Чудовищата под леглата на детските отделения (СНИМКИ)

Свилена Георгиева: „Хапка Надежда“ е от кампаниите, които топлят сърцата!

За автора

Вашият коментар