14-годишен пианист от Пловдив смая френския Ница на престижен конкурс

14 годишният Борис Биков, от класа Светлана Косева в НУМТИ „Добрин Петков“, бе отличен с престижна награда на международния клавирен конкурс – „Concours International de Piano de Nice Côte d'Azur“-2018

Той пребори над 100 свои връстници от цял свят 

От 22-ри до 27-ми октомври в „Националната консерватория“ във френския град Ница се проведе 11-то издание на Международния клавирен конкурс – „Concours International de Piano de Nice Côte d'Azur“-2018,  организиран от „Асоциацията Пиано Порта Каели“ и „Националната консерватория на Ница“.

Пловдивчанинът Борис Биков се представи със свои изпълнения в категория "Млад солист", като участниците в тази категория преминават през три нива – селекция по предварителни записи, солово изпълнение на произведения пред журито в Ница и финал – концерт със " Филхармоничният оркестър на Ница".

Над  100 пианисти са се включили в престижното издание тази година, като конкуренцията е била много сериозна и оспорвана до последния момент, споделя артистичния директор – Гилбърт Сан Пиетро ди Монте Росо. Прецизното международно жури от изключителни професионалисти от Франция, Мароко, Румъния, Полша, Китай, Япония, Италия, Грузия, Швейцария и Англия определиха двама пианисти. 

Финалът на състезанието се проведе в аудиторията „Джоузеф Косма“ в Консерваторията на Ница, която е с капацитет 730 места и забележителна акустика.  На концерта със " Филхармоничният оркестър на Ница" /финалният етап/, залата бе  препълнена, като присъстваха представители от 25 музикални консерватории от цял свят. 

За радост на българите в залата Борис премина успешно и трите нива и спечели второ място при непресъдено първо. Той дължи всичките си успехи на всеотдайната си учителка по пиано Светлана Косева. Тя бе неотлъчно до него през всичките трудни етапи на конкурса в Ница.

Само преди месец – от 19-ти до 22-ри септември той се завърна от Италия, където  спечели първо място в категория „JUNIOR C“ – 13-15 години в „Международен Конкурс за класически изпълнители „Open International Auditions“2018“, организиран от Културна асоциация „Festival&Contest“. Там бе удостоен от журито с плакет-награда за артистично изпълнение и с много покани за участия в конкурси в Русия, Казахстан и в Италия през 2019г. Организационният комитет на „Международният Конкурс „Open International Auditions“2018“ и Културната асоциация „Festival&Contest“, представлявана от президента Кристиан Карточети, с отворено писмо-сертификат изразиха искренна благодарност на г-жа Светлана Косева за поддържането и съхранението на културно-историческото наследство, за принос в сферата на международните отношения между страните в областта на културата, за дейността и по приобщаването на младите творчески поколения към изкуството посредством участия в международни културни мероприятия.

Борис Биков е стипендиант е на „Ротари клуб Пловдив“, удостоен е с  учредената на името на Атанас Чаушев стипендия за талантливи деца/ученици до 12 клас в областта на науката и изкуствата/.

Носител е на наградата на диригента маестро Миша Дамев в категория "Изкуство" на Седмите годишни награди на Фондация "Енчо Керязов". Член е на Клуб 2016 и на Клуб 2017 на Фондация „Димитър Бербатов". Печелил е основна стипендия по проект „1000 стипендии“.

Вашият коментар