Пловдивски учител бе награден с престижен рицарски орден от Франция (ВИДЕО и СНИМКИ)

Преподавателят по френски език в Езикова гимназия "Иван Вазов" Капка Тодорова получи от френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан отличието Oрдена на "Aкадемичните палми"

Едно от най-престижните държавни отличия на Франция – Орден „Академични палми“ бе връчен вчера на опитния преподавател Капка Тодорова. Високата награда се дава за специални заслуги към френския език, като води началото си от 1808 година с директ от Наполеон, това сподели самият посланик на Франция пред целия училищен състав и възпитаниците на елитната гимназия вчера. 

Наградената преподавателка Капка Тодорова, която има вече 20 годишен стаж в гимназията, остана сериозна през цялото време, както са свикнали да я виждат учениците й. „Винаги съм се опитвала да бъда като втора майка на учениците си и да им давам всичко, което знам от езика на любовта, на песента и на литературните шедьоври“, сподели учителката Тодорова. 

Директорката на ЕГ "Иван Вазов" Мариана Димитрова каза, че това е гордост за училището и символична награда за старанието на всички учители. Посланикът на Франция пък добави че нейните възпитаници не пропускат участие в конкурси, организирани от Френския културен институт.

Той дойде малко след 11:30 часа в "Руската гимназия" в компанията на кмета на Район Северен Ральо Ралев и омбудсмана Юлия Юрдекова, които бяха посрещнати от директорката Мариана Димитрова и фолклорния състав на гимназията с пита и сол. 

11-класничка от класа на Капка Тодорова разведе французина из променените коридори на своето училище, за да го запознае с учениците и да му разкаже как преминава обучението им. Той не свали очи от уменията на танцовия анамбъл и ги поздрави, като сподели, че има огромното желание да се научи да играе като тях

След кратка поздравителна програма, изцяло на френски език, Ксавие Лапер дьо Кабан отговори и на няколко интересни въпроса от страна на учениците, като един от тях бе "Какво е за него щастието", на който той се затрудни в отговора, но остана определено приятно изненадан от находчивостта на тийнеджърите. "Не знам как намирам щастието, но го намирам – в приятелите, семейството, хубавата храна и добрата музика", сподели той, след което се измъкна ловко и от отговора на въпроса кои са по красиви – французойките или българките, но даде ясен пример, че е женен за българка.

Посланикът бе категоричен и на въпроса за образованието в училище, което според него то може да ти даде основни знания, но не и да те научи на всичко. Огромният жест, който направи Ксавие Лапер дьо Кабан към учениците бе да промени по свое желание церемонията и да изнесе връчването на ордена пред учениците. "Възпитаниците на Капка Тодорова заслужават да  станат част от нейния успех. Все пак той се връчва и заради тях", добави още той. 

 

Вашият коментар