Редица събития в Пловдив отбелязват 160 години читалищно дело в България

По случай 160 – годишния  юбилей на читалищното дело в България  и Деня на народните будители в Пловдив ще се състоят поредица от културни събития под надслов „Читалищата в Пловдив – територии на творчество и културни ценности”:

Фотоизложба ”24 читалища, 24 локации – територии на творчество и културни ценности” ще бъде открита на 29 октомври(събота) в 10:30  на ул. „Станислав Доспевски” до Градска художествена галерия”.  

Празничен концерт с участието на любителски колективи от Пловдив и Пловдивска област – 29 октомври от 11 ч  ще се състои на Римския стадион. При лошо време концертът ще се проведе в зала „Съединение”.

На 3-ви октомври ще бъде присъдено почетното звание „Следовник на народните будители”, съвместно със сдружението „Мемориал на духовността” в Народна библиотека „Иван Вазов”.

„Ден на отворените врати”  в читалищата на Пловдив ще се състои на 1 ноември. В празничния ден, читалищата в Пловдив ще бъдат отворени за посетители. 24-те читалища  ще представят 32  културни събития. Посетителите ще имат възможността да се срещнат с 13 поети и писатели и ще обсъдят техните книги: Г. Райчевски, Ива Иванова, Владимир Балчев, Мариела Конова, Рамела Бохосян, Любка Славова, Катя Белчева, Георги Стоянов,  Елена Хайтова, Николай Гигов, Павлина Николова, Димитър Гергинов, Иван Влайков.

Ще се проведат още: литературни и детски утра, презентации, прожекции на филми, концерти на любителски колективи, изложби, фотоекспозиции, инициативата „библиотекар за един ден” – за малките читатели и др.

 

За автора

Вашият коментар