Серия от събития по повод 24 май в Пловдив

За първи път шествието ще продължи до пл.Централен с шест сцени и програма по маршрута. Кулминацията на празника е концертът ЗАЕДНО, с участието на всички пловдивски хорови състави, оркестъра на Държавна опера Пловдив и ученици от НУМТИ „Добрин Петков“

На 24 май, тържествата в Пловдив по повод  Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост започват традиционно на площад „11-ти май“ пред ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“. От 9 часа ще бъдат връчени Почетен знак на град Пловдив, Почетна значка на град Пловдив и грамоти в Актовата зала на гимназията. От 9 часа е Празничната литургия в храм „Св. св. Кирил и Методий“, отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. В 10.00 ч. вратите на храма се отварят и към площада се отправят официалните лица и гости и свещениците. Точно в 10.00 ч. е откриването на тържеството с химна на Република България. В 10.10 ч. празнично слово ще произнесе  Началника на РУО – Пловдив г-жа Иванка Киркова.

В 10.15 ч., пред паметника на славянските равноапостоли започва празничен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. В 10.25 ч. ще бъдат положени венци и цветя. В 10.30 ч. е началото на шествието към площад „Централен“. То ще се води от Мажоретен състав при СУ „Св. св. Кирил и Методий“, Духов оркестър Пловдив и знаменна група от ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“, носеща иконата на св. св. Кирил и Методий.

За първи път, тази година по пътя на шествието ще бъдат разположени 6 отделни сцени с програма. Изборът не е случаен. Шест е броя на буквите в думата ЗАЕДНО.

Първата сцена е площад „11-ти май“ пред ПХГ „Св. св. Кирил и Методий“.  Втората е пред сградата на БНБ на ул. „Райко Даскалов“, на която ще свирят  духов оркестър към НУМТИ „Добрин Петков“ и ЦПЛР – ОДК – Пловдив и ансамбъл „Тромпети“ към АМТИИ. Третата е на  пл. „Римски стадион“ ( до макета на стадиона), където ще е разположен Фанфарен оркестър от СУ „Св. Паисий Хилендарски.  На стълбите на бар „Каменица“ е четвъртата сцена, на която ще свири Военния  духов оркестър. Петата е на пл. „Стефан Стамболов“, на която водещите ще представят преминаващите училища, а Мажоретен състав и Представителен гвардейски блок от Детска градина „Мая“ ще изнесат програма.

За първи път, тази година шествието ще продължи до пл. „Централен“. Пред сградата на бившия Партиен дом ще е разположена шестата сцена за над 320 хористи. Пред нея, още в  11 часа ще свири оркестърът на Държавна опера Пловдив, като до всеки музикант ще има по едно дете от Музикалното училище със същия инструмент. Кулминацията на тържеството е общото изпълнение ЗАЕДНО на пловдивските хорове –  хор „Детска китка“, Хор на пловдивските момчета „Стефка Благоева“, Камерен хор „Иван Спасов“, Дамски хор „Тримонциум“, Девическа хорова формация „Евмолпея“, Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев“, хор „Тракия“, Вокална формация „Омайниче“, Детски хор на НУМТИ „Добрин Петков“ и Академичен народен хор към АМТИИ. Всички те заедно, под диригентството на доайена на хоровото изкуство в Пловдив г-жа Златина Делирадева ще изпълнят три песни „Де е България?“, Химна на град Пловдив и „Върви, народе възродени“. Началото е около 11.40 часа. След първата песен, Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев ще поздрави учениците, гражданите и гостите на град Пловдив с празника, а събитието ще бъде излъчвано директно по Българска национална телевизия.

С проявата в Пловдив, под наслов ЗАЕДНО, каквото е и мотото на Пловдив – Европейска столица  на културата – 2019 ще приключи празничната програма на БНТ, в която до обяд ще бъдат излъчвани преки включвания на тържествата в цялата страна.

Празничната програма от площад „Централен“ завършва с изпълнение на Фолклорен танцов ансамбъл „Иглика“ от ЦПЛР – ОДК – Пловдив и общо хоро, в което могат да се включат всички присъстващи на площада.

От 16.00 ч. до 18.00 ч. на пл. „Стефан Стамболов“ пред община Пловдив, започва празничен концерт с участието  на академичните състави към АМТИИ – Пловдив.

 

Вашият коментар