Учебните часове ще започват не по-рано от 8.00 часа

Учебни часове по 35 мин за най-малките, по 45 за големите

Часовете в училище ще започват не по-рано от 8 часа с изключение на онези, в които се учи на две смени. Там началото ще е 7.30 часа, както досега, а втората смяна ще приключва до 19 часа. Това предвижда държавният образователен стандарт за организацията на дейностите в училищното образование.

Според данни на просветното ведомство, в момента у нас има 560 училища, които са на двусменен режим, с по над 900 ученика, но идеята на министерството е постепенно да се премине към учене само на една смяна. За момента това не може да се случи, заради липсата на сгради за някои от училищата в големите градове.

Заради ученето на две смени стандартът допуска различна продължителност на часовете и междучасията. 45 минути ще е часът за учениците от V-XII клас, но пет минути по-кратки ще са занятията при обучение на две смени. По 35 минути пък ще са часовете в първите класове. Междучасията трябва да се не по-малко от 10 и не повече от 30 минути. По изключение може да се дават до 2 почивки от по 5 минути, при учене на две смени.

Ваканциите тази година ще са есенна, коледна, междусрочна, пролетна и лятна. Стандартът позволява на директорите сами да реагират бързо и да дават до 3 почивни дни на децата при необходимост – грипна епидемия, природни бедствия или аварии в училището. 

 

Вашият коментар