Учебниците „за бедни“ няма да бъдат разпространявани

Черно-белите учебници, които предизвикаха обществена дискусия, няма да бъдат разпространявани. Причината е, че делението на деца според социалния статус е недопустимо, каза днес министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на брифинг в Стара Загора. Той обясни, че проблемът е тръгнал от неуместно послание на най-голямото издателство в страната. Министърът е имал разговор с издателите и е препоръчал кампанията да бъде спряна. Той е получил уверение, че черно-белите учебници няма да се разпространяват. 

Наредбата за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала позволява да се одобряват и цветни, и черно-бели пособия по даден предмет. По думите на Красимир Вълчев смисълът на този текст не е да се допуска образователна дискриминация. „Ще променим наредбата, за да се избегнат подобни случаи. Вече няма да има възможност за издаване едновременно на черно-бял и на цветен вариант на учебник от едно издателство. И в момента голяма част от учебниците в горните класове са черно-бели. Много дисциплините не изискват цветност на графичното оформление. Никой не е очаквал, че тази възможност в наредбата ще се използва за ценова дискриминация“, посочи министър Вълчев. 

Според него казусът има значима символика, защото образованието въплъщава възприетото разбирането за обществена справедливост. „Равният достъп до образование е проекция на принципа на равните житейски възможности. Тоест, дават се равни шансове на децата да постигнат максимума на възможностите си чрез образование“, добави Красимир Вълчев. 

Учениците от втори и шести клас ще използват нови безплатни учебници през идващата учебна година. Учениците от осми клас също ще са с нови учебници, но ще трябва да ги заплатят. По тази причина издателство "Просвета" предлага цветните варианти на помагалата да бъдат по-скъпи, а черно-белите – по-евтини.

Учебниците за осми клас са изготвени по нова програма, одобрена от МОН. Цветните им варианти ще бъдат с 30% по-скъпи от черно-белите. Директорът на издателството Никола Кицевски каза, че цветният вариант все пак е оптималният. Той допълни, че има учебници, за които няма възможност да има черно-бял вариант като тези по биология например.

Учебниците за едно семейство струват около 200 лева в зависимост от паралелката, в която учи детето. Електронните учебници биха излязли около 100 лева. При две деца бюджетът за помагала се утежнява още повече.

По тази причина от издателство "Просвета" считат, че е важно учителите да се съобразяват както с нивото на учениците, така и с материалното им състояние.

Вашият коментар