Учениците от Пловдив, които променят училищата си (СНИМКИ)

Видеопоредица за Космоса, иновативна ферма и демонстрация как да откриваме фалшивия мед представиха ученици от 24 училища на форум за иновации днес в Limacon център

24 пловдивски училища взеха участие във форума „Аз променям моето училище” и представиха иновации, добри практики и идеи, реализирани през изминалата учебната година, като целта е да  учениците да бъдат насърчавани да развиват своите силни страни.

Дрон, умна сграда, иновативна ферма и мелодичен звънец представиха учениците от Професионалната гимназия по електроника и електротехника. Всички тези изобретения са дело на ученици и повечето са спечелили награди на престижни конкурси. Градусът на настроението се вдигна от демонстрацията, която момчетата от ТЕТ-а направиха залата, вдигайки дрона във въздуха.

Как да разпознаваме мед, в който има добавена захар, показаха нагледно младите лаборанти от Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника. Те направиха опит пред публиката с продукт, закупен от магазинната мрежа, без да назовават марка, който се оказа с примеси. Подобни анализи учениците правят с млечни продукти, плодове, зеленчуци и вино в учебните лаборатории.

Интернет приложение за създаване и автоматична проверка на тестове е направил 10-класникът от Математическата гимназия Петър Бечев.

„Това ще намали преписването, защото се разбъркват въпроси и отговори и всеки ученик получава индивидуален тест, а платформата позволява накрая да се направят обобщени резултати за успеваемостта”, обясни Петър.

Присъстващите научиха повече за изследователския проект „Иван Вазов в облака”. Темата „България в живота и творчеството на Вазов” е обвързана с предстоящия 60-годишен юбилей на училището. Два единадесети класа, разделени на 12 групи, работят върху цялото литературно наследство на Вазов чрез Google Maps. Създадени са два маршрута: „Жизнен път на Иван Вазов” и „По стъпките на Вазов из България: В недрата на Родопите”.

Четирима второкласници от ОУ „Алеко Константинов” представиха свое портфолио, а връстниците им от СУ „Константин Кирил Философ” видеофилм за Пловдив и шефство над бездомни животни. Как дигиталният микроскоп направи вълнуващи часовете по биология интригуващи разказа 8-класничка от ОУ „Йордан Йовков”. Майка на ученик от ОУ „Панайот Волов” дойде на място, за да обясни как помага на учителите в подготвителна група, въпреки че е учила само до 7 клас, но иска сегашните деца да успеят. 
Третото издание на форума „Аз променям моето училище” даде думата и на младите учители. Според регламента педагози с до три години стаж разказаха как печелят класната стая и кое ги мотивира да се развиват кариерно в професията.

Вашият коментар