20 пъти повече студенти за 20 години в Икономическия факултет на ПУ

На 5 април (събота) около 1000 бакалаври и магистри от Факултета по икономически и социални науки на ПУ „Паисий Хилендарски” ще получат дипломите си на две церемонии в новата спортна зала на висшето училище.

Началото е от 10 чaса за шестте бакалавърски специалности и от 14 часа за 12-те магистърски. С това стартира честването на 20-годишнината на факултета, създаден през 1994 година. само с едно професионално направление, с една специалност – „Макроикономика” и с по-малко от 200 студенти.

За 20 години броят на възпитаниците на факултета се е увеличил точно 20 пъти. Това е пресметнал деканът на ФИСН професор Иван Иванов.

Днес факултетът обучава около 4000 бакалаври и магистри, с което държи първото място в ПУ по общ брой студенти и произвежда най-много магистри от университета, съобщи проф. Иванов. Повечето от специалностите на факултета отново са в Топ 20 на общо над 100 дисциплини на ПУ по време на кандидат-студентските кампании. Към момента за най-желаната специалност – „Финанси” се отрежда второто място сред всички специалности на ВУЗ-а.

Само през последните 8 години академичният състав на ФИСН е нараснал с 33%, като само през 2013-а година има 7 успешно защитени докторски дисертации, 4 нови хабилитирани доценти и 7 нови докторанти на обучение във факултета. Същевременно при огромното количество студенти, във ФИСН работят на основен трудов договор едва 54 асистенти, доценти и професори.

Този скромен брой преподаватели обучава най-много студенти в ПУ – около 4000, обобщи деканът професор Иванов. По думите му целта е да няма разхищения на ресурси и свръхназначения. Върви се към подмладяване на преподавателския и ръководния състав със стремеж да се въвеждат най-актуалните икономически, управленски и финансови дисциплини и най-модерните методи за обучение, както и да се насочват всички учебни програми към практическата реализация на студентите след дипломирането им, заяви още проф. Иванов.

Снимките са от дипломирaнето на студентите от специалностите "Математика и Информатика" на 29-ти март 2014 година. Повече подробности може да видите в сайта на една от водещите IT фирми в Пловдив – "Вискомп". 

 

За автора

Вашият коментар