6 000 лева в джоба и стреляш по хората свободно…

Какво не му е наред на човечеството? Защо хората обикалят по улиците, въоръжени с ножове и пистолети, влизат по домове и стрелят по деца? Информационните емисии в цял свят непрекъснато съобщават за безразборни стрелби в училища, магазини, пазари. А ние седим и цъкаме с език… докато не се случи в нашата държава, град, на нашата улица.

От началото на годината станахме свидетели на няколко въоръжени нападения, безразборна стрелба край Горна Оряховица, ранен човек след спор за паркомясто в Пловдив посред бял ден на центъра  и показен атентат срещу висш политик. А днес е върхът на всичко това! Тази сутрин четиричленно семейство бе намерено мъртво в дома си в квартал "Кючук Париж". Мъжът е на 32 години, жената на 28, а момченцата са на 8 и 3 годиники. По случая се води разследване!

Но да се върнем на случаите от миналата седмица. Богаташкото синче, осмелило се да вдигне оръжие срещу друго човешко същество и да натисне спусъка, е на свобода под гаранция от 6000 лева; атентаторът от събота ще бъде съден за хулиганство, а ние – наблюдателите се благодарим, че няма сериозно пострадали, и че не сме били ние на тяхно място.

grum

Има нещо сбъркано в днешния сват… Преди повече от година в село Катуница беше убито едно 19-годишно момче, което предизвика бунтове, безредици, желание да се линчуват извършителите. Сега едно 19-годишно момче насочва газов пистолет срещу друго човешко същество и произвежда изстрел, причината за който е спор за паркомясто. А обществеността клати отрицателно глава, но няма бунтове, рушене на частно имущество и призиви за смърт.

Сега един 25-годишен мъж насочва оръжие срещу друг човек, без значение какъв е той. Прави го показно, умишлено и обществото казва „Браво! Ама трябваше да го гръмнеш!“. А в същото време партийни делегати се състезават да ритат атентатора…

poboi

От изброените, има ли поне една адекватна обществена реакция? Нормално ли е да подминаваме с лека ръка стрелба срещу друг човек? Нормално ли е да толерираме нагло поведение от хора, разполагащи със солидни финансови средства? Нормално ли е по всички национални телевизии и по цял свят, да се излъчват кадри на десетима души, ритащи един, легнал на земята?  Нормално ли е да приветстваме заплахата за отнемането на човешки живот?

Обществото ни е  загубило нещо (ако въобще го е имало), и това е правилната преценка. Загубило е и най-важното – своята същност. Ние не сме общество, ние сме индивидуалисти, пазещи своите паркоместа с цената на чужд живот…

Снимки: сайта Под тепето и информационни агенции!

За автора

Вашият коментар