ДПС: „Горе ръцете, идват избори“

Медиите в България гръмнаха: „Въоръжен мъж заплаши с пистолет лидера на ДПС Ахмед Доган“. На конференция на политическата партия, по време на доклада си, лидерът на ДПС Ахмед Доган беше заплашен с газов пистолет. Няма пострадали. Атентаторът е 25-годишен, криминално проявен от Бургас Октай Енимехмедов, брат на танцьора Метин Енимехмедов.

Лютви Местан определи атентата като „най-уродливата изява на политиката на омраза, на сатанизирането на ДПС и на нашия лидер“.

И какво се получи накрая – мислено, мислено, ама недомислено. Защото това събитие породи широк обществен и световен отзвук, и изникнаха множество въпроси и конспиративни теории. За отрицателно време бяха направени дори фотоколажи, представящи Ахмед Доган като актьор, носител на Оскар.

Нормално е обществото да се усъмни в истинността на този атентат поради наличието на множество нелогични елементи в цялата история. На първо място стои въпросът защо криминално проявен човек, ще бъде делегат на партийната конференция на ДПС? Тук могат да се направят много изводи за хората, членуващи и движещи партията, но нека все пак да не забравяме и старата българска поговорка „във всяко стадо има мърша“, преди да поставяме общ знаменател на всички партийни членове.

Следващият логичен въпрос е: Как този мъж е успял да внесе огнестрелно и хладно оръжие в строгоохранявана зона? Разбира се при едно организирано планиране на атентат е възможно оръжието да бъде внесено и скрито предварително или да има замесени в съответната схема и служители на Националната служба за охрана (НСО).

dps-dogan-komedia

Във втория случай, говорим за добро планиране, организиране и влиятелна организация, стояща  зад покушението, което обяснява необезпокоения 30-метров път на атентатора до Доган. Но обмисленото и дълго планирано нападение не обяснява използването на газов пистолет… Също така е непонятно желанието да се направи показно, пред камери и стотици посетители при реално липсващ път за бягство.

Възможно е мотивът на нападателя да е личен, той да няма солидна предварителна подготовка, но това не променя липсата на адекватна реакция от НСО и въпросите за начините по които е внесено оръжието.

При наличието на тези абсурди в цялата ситуация е напълно разбираема реакцията на обществото и обявяването на атентата за постановка. И ако е така, не трябва ли да си зададем въпроса, какво се цели с нея? Отговорите се крият в изявлението на Лютви Местан. Той определи случката като „най-уродливата изява на политиката на омраза, на сатанизирането на ДПС и на нашия лидер“.

Той призова за гарантиране на правото не само на политическите, но и на етнорелигиозните различия да имат своето равноправно присъствие в политическия, социалния и културния живот на всяка държава в глобалния свят.

На практика няма значение дали случката с атентата е истина или фарс, дирижиран от висшите кръгове на политическата партия. Мисията е изпълнена, а тя е шум… Да, медиен шум. Няма телевизия, радио или интернет медия, която да не отразява по някакъв начин станалото на партийната конференция. Излъчват се кадри от „героичната“ самозащита на отдавна обожествявания политически лидер на ДПС.

Излъчват се кадри от брутална саморазправа на екзалтирани хора в костюми, което свидетелства за абсолютно неадекватната реакция на национален орган  – НСО, който е под юрисдикцията на президента на България, който от своя страна е представител на управляващата партия. Не престават да се излъчват думите на Лютви Местан и не гласно изказания му призив към етническо и религиозно разделение на обществото. Няма значение кой е повярвал на историята и кой не. Всички сега са се обърнали натам. Гледат, слушат, четат и се обединяват.

Идват избори, дами и господа! Нека шоуто да започне!

dogan-oskar

 

 

Вашият коментар