Да си сготвим сами нещо вкусно за празника

Всеки човек обича да яде нещо вкусно. Обича и да яде домашно приготвена храна, а не нещо на бързо,тип джънкфуд, нещо което ни се предлага под път и над път. По празниците особено разполагаме и с повече свободно време, за да отделим такова за домашно сготвена храна. Предлагаме ви една интересна рецепта за Пълнен Великденски хляб.
 

Пълнен Великденски хляб

300 г брашно
150 мл вода
1 ч л сол
1 щипка захар
1 с л зехтин/олио
3,5 г суха мая

1 жълтък

Пълнеж

1 гл лук
2 тиквички
150 гр шунка
120 г кашкавал
1 сварено яйце
сол
смлян черен пипер

. Маята се разтваря в топла вода заедно със захарта и се оставя встрани, докато не се образува шапка.
. Добавя се пресятото брашно, зехтина и солта.
. Омесва се еластично тесто.
. Втасва за около 1 час или докато не увеличи обема си .
. В това време се задушава ситно нарязан лук, настъргани на едро тиквичките за около 10 минути.
. Към охладената смес се добавя шунката и свареното яйце, които са нарязани на кубчета.
. Подправете сместа по желание.
. Втасалото тесто се разточва на лента с дължина 1 метър и ширина 20 см…
. В началото на лента се поставя пълнежа и се навива на руло.
. Лентата се разделя на 2 . Като едната част трябва да е по дълга от втората.
. Изплита се тип козунак .
. Края на козунака е добре да се подгъне отдолу.
. Отгоре се намазва с разбит жълтък с вода(1 жълтък с 2 с л вода)  и се поръсва със сусам и/или мак и т.н по желание.
.  В предварително загрята фурна на 200 С за около 30 -35 минути.

** може пълнежа да варира .. повече сварени яйца и лук само .. и т.н

рецепта: kuking.net / Guilia

 

Вашият коментар