Къде го чукаш, то къде се пука?

Май отново стана това, от което всички се страхуваха – разногласия, лицемерие, интриги, противоречия, медийни кавги и опит за лично облагодетелстване. И не, не говоря за поредната сапунена драма по телевизията с чуждестранен произход. Говоря за грозната и ако не беше толкова отчайващо трагична, може би щеше да е смешна, политическа реалност през изминалите няколко месеца.

Последната „бомба“ беше решението на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) да създаде  „Движение Орлов мост", чиято цел е „чрез младите и политически неопетнени хора да се противопостави на статуквото в България“. За свое лице младите българи избраха една доста противоречива личност – Христо Стоичков.

Среща в „Арена Армеец“, наемът на която платен лично от Камата (над 10 хиляди лева), хиляди участници от цялата страна, предварително снабдени с билети. А студентите си поставят за цел да бъдат ядрото на обединяваща гражданска структура, която да има легитимни представители във всички институции.

Човек е голям колкото са големи мечтите му, бе казал някой може би мъдър човек, но мечти за какво? За спокойствие, по-добър живот или власт?

Последва почти мигновена реакция от настоящи и бивши студенти и работещи в академичните среди, които се разграничиха от НПСС в отворено писмо.  В него се заявява, че НПСС не спомага за развитието на академичността, научното познание и стимулирането на студентското творчество, въпреки огромния бюджет, с който разполагат. Представителството се обвинява в организирането на мероприятия, като Мис и Мистър "Академика", които не допринасят с нищо за ползотворността и продуктивността на университетите.

iskame_da_u4im

Замислих се… Почти всички от преподавателите ми казваха (не точно с тези думи разбира се), че политиката е мръсна игра…, а също така не е за младите. И са прави! Младият и неопитен човек е по начало емоционален и спонтанен в действията си. Да, дори и високообразован едва ли възвишените му идеали са готови да се сблъскат с тъмните лабиринти на политическите манипулации и бързо да загубят възвишеността и по-голямата част от ценностите си. Като изключим емоционално-моралното пречупване, политиката е за хора, доказани професионалисти, натрупали своя опит и имотно състояние. С други думи не е като да си с едната гола диплома…

Студентите винаги са били основното ядро в инициирането на промени, но не и в практическото им осъществяване. И може би точно там е проблемът, биха казали някой… но историята ни помни личности участвали в протестите през 1997 година провалили се с гръм и трясък.

Въпросът е – трябва ли млади и неопитни българи, размахващи лозунги, да се възползват от всеобщото объркване, за да задоволят своите лични амбиции? И сега очаквам критики, че въпросът ми е тенденциозен… Да, такъв е. Но не е ли прекалено самонадеяно да се мисли, че млади и неопитни хора, ще успеят да подберат и организират в реално действаща политическа структура, специалисти и професионалисти? Та кои изобщо са НПСС?

Национален орган, изразяващ общите интереси на студентите и докторантите, е Националното представителство на студентските съвети. (чл.73а ал.1 от Закона за висшето образование). Националното представителство на студентските съвети се състои от председателите или делегирани представители на студентските съвети на висшите училища (чл.73а ал.2 от ЗВО).

Тогава кои са студентските съвети?

Орган за защита на общите интереси на обучаващите се е Студентският съвет. Той се състои от представителите на студентите и докторантите в Общото събрание на висшето училище. … (чл.72 ал.1 от ЗВО).

Според условията в ПУ „Паисий Хилендарски“ за състава на „Студентският съвет се състои от представители на студентите и докторантите в Общото събрание на ПУ "Паисий Хилендарски", разпределени на квотен принцип пропорционално на броя на обучаващите се в съответния факултет. Всички студенти и докторанти в ПУ "Паисий Хилендарски" имат право да избират и да бъдат избирани в ръководните органи на Университета“.

Stoichkov

Вече пета година уча в този университет и нито веднъж не са поискали да одобрявам своите „представители“… Странно нали? И разглеждайки Закона за висшето образование не можах да проумея защо органът, който би трябвало да се грижи за правата на студентите, подема такава огромна политическа отговорност. И на всичкото отгоре избира за свой представител доктор „скандален“ хонорис кауза – Христо Стоичков. Човек който, за никого не е тайна, е личен приятел  на бившия премиер Бойко Борисов и според множество слухове му е бил дори бизнес партньор.

Тогава… къде е уловката?

За автора

Вашият коментар