Валя Данчева: Съучениците ми не познават идеята за „Пловдив 2019“

 

  • Знаете ли, че  инициативата  "Европейска столица на културата" е формирана още през 1985 г. под името „Европейски град на културата“?
  • Знаете ли, че всяка година два европейски града биват обявени за културни столици и в рамките на тази година показват най-доброто от традициите и възможностите си на своите жители и посетители?
  • Знаете ли, че през идващата 2019 година и нашия град Пловдив е кандидат?
  • Знаете ли колко е важна Фондацията за сближаването на европейските народи и култури?
  • Знаете ли колко малко от нас знаят това?

 

…Аз не го знах!

Какво знаем ние и доколко ни интересува. Обръщаме ли внимание на неща свързани с културата си или сме прекалено заети с прическите си, гаджетата, футбола и кафетата?

Аз съм ученичка от 11 клас. Преди няколко месеца попаднах на статия за Пловдив 2019 съвсем случайно. Никой не ми беше споменал преди това за тази инициатива и никъде не бях чувала или виждала нещо друго за нея.
 
Потърсих малко в интернет и разучих въпроса. И все пак интересът ми обаче остана върху това – как никой преди това нищо не бе споменал. Реших да разпитам и свой приятели. Оказа се че и те не са запознати, нямаха интереса и да ме попитат, продължиха да говорят на различни всекидневни  теми – за голямата разпродажба в мола, за интересни телефонни смс-и, които са получили, за големи караници с родители относно учене и излизане.
 
Запитах се… От  какво наистина се интересува днешната младеж и не са ли все неща, които се водят „популярни”? Не сме ли ние самите тези, който създават стереотипите на „популярността”?
plovdiv2019_youth
С една дума, едва ли някой би разбрал важността на една такава инициатива? Аз мисля, че „Пловдив 2019” е Фондация, която е с огромно значение и за хората, и за града. Мисля, че би помогнала  да бъде по посещаван , както и би помогнала на хората да се гордеят повече със своите културни наследства и ценности.  Мисля,  че ако се отдели повече време за запознаване с важността на  тази инициатива младежта, биха разбрали значението й.
Нека подкрепим тази кауза, не с друго, а с това утре да кажем за нея на първия човек, който видим, на някой добър приятел, на детето на колега, на приятелка или съученичка. Сами трябва да се борим нашият град да не бъде пренебрегнат, а обратното – оценен заради своите културни ценности. Както и трябва сами да помагаме на следващите поколения да бъдат по-знаещи и по –заинтересувани от случващото се!
 

За автора

Вашият коментар