В сесия: За студентите, които заминават по програми за работа в САЩ

3-4% от студентите, заминали на студентски бригади, остават в Съединените щати като емигранти. Това съобщи Весела Кутова от фирм Интеграл, които организират работни пътувания за млади хора. Това бе третото предаване "В сесия" в ефира на Дарик радио съвместно със студентския сайт mediacafe.bg с водещ Стефан Иванов – Джоса. Миналата година за Щатите са заминали 6500 души, а за тази се очаква бройката да бъде още по висока, каза още Весела Кутова, цитирайки данни на американското посолство. По този начин по няколко стотин души остават там като емигранти.
Началната сума пари, нужна за заминаването е около 2200 долара, като вече има кредитни програми. Те осигуряват този заем за студенти, които нямат възможност сами да се финансират. В месеците, в които младежите са на бригада лихва не се трупа, а обикновено те успяват да върнат цялата сума веднага, щом се върнат в България.
Основните проблеми, с които се сблъскват студентите са с дисциплината на работното място, разказа още Кутова. САЩ е държава със строги закони, които се следят и трябва да се спазват и отнема време на младежите да свикнат с това, заяви тя.
Основната програма, по която заминават учащите е Work and Travel, която е за културен обмен. Другите варианти са е т. Нар. „Интершип" – за стажове по специалността в чужбина, както и заминаване със сезонна работна виза H2B, която е с по-дълга продължителност – между 6 и 9 месеца, каза Кутова.
Цветан Цветанов – студент, изкарал три бригади в Щатите, заяви, че се е върнал в България, тъй като иска да работи по специалността си. В САЩ бях нает в хотел, ресторант, басейн и на други места, но исках да си продължа кариерата в сферата на информатиката и за това се прибрах, каза той.
vsesia_ivanargirov
Друг студент, изкарал бригада в Щатите и останал около 2 години да учи там – Иван Аргиров, разказа своята интересна история. След големи трудности в началото, той е останал да натрупа капитал, с който е започнал успешен бизнес със сандвичи в Пловдив. Там изградих различно мислене, заедно със знанията си за града и това от какво се нуждаят хората тук, успях да си създам фирмата работеща, разказа Аргиров.
Цялата история на Иван Аргиров за трудностите му в първите месеци и виждането му за пътуването и сезонната работа зад граница, може да чуете в прикачен файл номер 2 в Dariknews.

За автора

Вашият коментар