Да пречупим китайските пръчици

Не знам дали сте опитвали да хапвате китайска храна с измислените за целта пръчици, но обикновено резултатът е, че човек остава гладен, ако не се вкопчи тутакси в познатата метална вилица. Има обаче още един и то много сериозен повод да захвърлите въпросните пръчици.

Става дума за това, че последните новини от голямата китайска държава алармират, че  използването на дървени пръчици за хранене за еднократна употреба вече е заплаха за местните гори. Оказва се, че Китай използва умопомрачителните 80 милиарда чифта пръчици за хранене годишно, за да могат да се нахранят около 1,5 милиарда души. Всяка година страната отнема живота на 20 милиона дървета годишно само за щипането на ориз в чинията – немислимо, нали?! Горските власти в Китай са признали, че е крайно необходимо да се премине към различен тип прибори за хранене.

Всъщност още през 2009 г. китайските власти са изчислили, че страната произвеждат около 57 милиарда чифта дървени пръчици за хранене годишно – достатъчно за намаляването на горите с над 1 милион квадратни метра на година. Най-новите оценки показват завишение на производството на еднократни чифтове клечки за хранене. Китайците трябва спешно да променят хранителните си навици, смята Бо Гуангксин, председател на групата за горско стопанство „Дзилин“.

Пак през въпросната 2009 г. китайският президент Ху Цзинтао обяви, че Китай планира да увеличи своето горско покритие с 40 милиона хектара до 2020 г. – нещо, което очевидно не се случва, предвид нарастващото главоломно население на тази държава, и свързаното с това завишено използване на пръчици за хранене за еднократна употреба.

Една новина, която не се нуждае от коментар, а само от едно простичко действие – смяна на оръжието на труда, изполвано за хранене, вместо клечки – вилица!

ff

 

Вашият коментар