Доброто здраве е най-голямото богатство

Денят на св. Иван Рилски Чудотворец се отбелязва като ден на българския лекар.  Според преданието Свети Йоан Рилски Чудотворец е извършил много чудеса през живота си, а  и след смъртта си, изцерил е много хора от разни болести. Именно за това и българските лекари са избрали светеца за свой закрилник. На този ден се връчва отличието "Лекар на годината".

Мога ли да задам един въпрос, колко сегашните лекари спазват Хипократовата клетва? Но истински, без да я опорочават и нарушават, това е основен въпрос за нас – пациентите…

Лекар не се става лесно, особено лекар, който работи истински и професионално се раздава за здравето на хората. Той трябва да учи цял живот, за да е наистина полезен и да взема правилни решения. Прекланям се пред малкото истински доктори, на които съм попадала.

Утвърдените специалисти, експерти, доценти, професори, директори и бордове на директори определят правилата на "играта" със здравето на хората,  а ситуацията само продължава да се  влошава! Постепенно системата, центрирана около авторитета на лекаря се превърна в бизнес….

Предлагаме ви един друг прочит на Хипократовата клетва- такава каквато е сега, по-актуална от всякога:

"В името на Парите, Властта и Частните интереси, в името на всички които ми плащат за това, поемам върху себе си тази клетва!

На болния, който е дошъл при мене, ще гледам като на клиент, но не и като на пациент, ще му взема парите, и ще му предпиша такива лекарства, които да го поддържат болен, за да идва отново и отново, и да ми осигурява едни постоянни доходи , на мен и на цялата фармацевтична индустрия, до смъртта си.

Ако дойде случайно, някой здрав, то аз се задължавам да го разболея, за да стане зависим от мен и цялата фармацевтична индустрия.

Ако някой открие, такова лекарство, било то на билкова или каквато и да е друга основа, което да не предизвиква странични реакции и да излекува дадена болест, то аз се задължавам да докладвам на моите повелители, за да вземат те мерки и да унищожат тази заплаха за Световната здравна организация!

Ако някой, не иска да ползва услугите ни, и да плаща данъци, то аз съм длъжен да го докладвам за да бъде обявен за престъпник.

Ако някой води природосъобразен живот, той трябва да бъде обявен за назадничав и пречка за развитието на медицинската наука, и да бъде умъртвен по най-бърз начин.

Никога, няма да предавам, колега допуснал лекарска грешка независимо от последствията до които е довела.

Когато, посещавам пациети по домовете, аз ще всявам там страх и чувство за зависимост от лекарствата. Ще говоря сложно за да ме уважават и да ми се доверяват безпрекословно, и да пият отровите които им предписвам без да се замислят.

Ще работя за това, така да манипулираме хората, че те да не търсят алтернативни методи на лечение и здравословен живот.

Ще работя за създаването на частни здравноосигурителни фондове, като ще убеждавам хората, че това е единственото им спасение и път към качественно, но съответно скъпо здравеопазване.

Ще работя за намаляване броя на децата и  пенсионерите в България, защото те са ненужни и само тежат на обществото и държавата.

Ако изпълня тази клетва, без да я нарушавам, дано получа обещаното ми възнаграждение, за да водя охолен и изпълнен с наслади живот, като пазя тази клетва и не престъпя нищо от нея. Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт.

Заклевам се, че по силите на знанията си ще върша всичко, в което се кълна."

Всяка година между 500 и 600  лекари, медицински сестри и акушерки заминават да работят в чужбина. До 10 години в България ще има недостиг на лекари и сестри….

 

Съвременната "хипократова клетва" е с автор: http://neverojatno.wordpress.com/

За автора

Вашият коментар