Какво е ГМО?

 

Българите почти единодушно са срещу ГМО в България, стана ясно от ново социологическо изследване. Консенсусът до пълните сто процента нарушават само 3%, които са в рамките на статистическата грешка.

НЦИОМ регистрира изключително високо единодушие сред интервюираните против разпространението на ГМО у нас. Националното представително изследване е проведено между 5 и 12 март 2010 г. по поръчка на народния представител Лъчезар Тошев.
97% от участвалите в изследването поддържат мнението, че България трябва да продължи да отстоява, включително и пред Европейския Съюз, съществуващите забрани за отглеждане на ГМО на нейна територия.
Общо 80% от респондентите са информирани за обсъжданите промени в Закона за Генетично Модифицираните Организми (ГМО), като 14% следят темата в подробности.
 
Една пета от анкетираните не са информирани за обсъжданите промени – това са преди всичко хора с основно и по-ниско образование, учащи, безработни и жители на селата.
На практика съществува консенсус по въпроса за ГМО както в различните социално-демографски групи, така и сред привържениците на различните политически сили, и сред политически пасивните, казват социалозите.
За три месеца, откакто се обсъждат промените, у нас имаше пет протеста срещу ГМО. Поредният е насрочен за сряда, 17 март, когато в пленарна зала за окончателно гласуване влиза законопроектът за промени в закона.
 
На (пред)последния си протест в неделя, 14 март, майките настояха за поименно гласуване заради фарса с второто четене на промените, случил се миналия петък. Тогава законопроектът хем влезе за второ четене в пленарна зала, хем беше изтеглен и хвърлен отново в парламентарната комисия за околната среда и водите. Оказа се, че е вкаран в зала с наполовина гледани от комисията текстове.
 

"На 12 март, пред очите на цяла България, Вие, народните избранници допуснахте да бъдете унизени и стъпкани до положението на безсловесни машини за гласуване, лишени от достойнство, съвест и собствена воля. При гласуването на второ четене на проекта за изменение и допълнение на Закона за ГМО вашият председател на НС Ви тласна към незаконна процедура, нарушаваща както собствения ви правилник, така и всякакви претенции за спазване на ред и правила на най-високо държавно ниво", се казва в декларацията.

От webcafe.bg

Вашият коментар