Книги за смет

Една интересна инициатива привлече вниманието ми, а именно „Книги за смет“. Фондация Credo Bonum, издателство Smart Books и книжарници Orange даряват книга от български автор на всеки в замяна на един килограм пластмасови отпадъци.

На 11 май пред ЦУМ в София, на 17 май, събота, в Морската градина, пред Пантеона и на 18 май пред Grand Mall във Варна срещу един килограм върната пластмаса, ще получавате книга на български автор. В специален нов тираж ще бъдат преиздадени класически български произведения като „До Чикаго и назад” и „Бай Ганьо“ на Алеко Константинов, „Чичовци“ на Иван Вазов и много други заглавия. Сред книгите ще има и такива за най-малките читатели като например „Роман в буркан“ на Димитър Шумналиев и „Ян Бибиян“ на Елин Пелин. Освен тези произведения в списъка с книги ще присъстват още и съвременни творби на български автори, сборници с разкази и други.

Отпадъците, които ще се приемат са: пластмасови бутилки от вода, безалкохолни, олио или бира, кофички от кисело мляко и пластмасови бутилки от прясно мляко, туби и шишета от козметика и санитарни продукти, пластмасови чаши и тарелки /почистени от остатъците от храна/, найлонови торбички, стреч фолио или опаковъчно фолио. Отпадъците трябва да бъдат изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място.

Няма да се приемат: блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества, домакински електроуреди, авточасти и др. Отпадъци, които не са пластмасови, също няма да се приемат.

И въпреки, че това събитие не се случва на пределите на Пловдив, сме длъжни да го отбележим като изключително добра практика. Екологията и зелените идеи като че ли напоследък станаха много популярни, а и доста доходоносни. Но истината е, че колкото и да са комерсиални – са верни. Трябва да спрем да си мислим, че планетата ни предоставя неизчерпаеми източници на вода, блага и енергия, и да разберем, че тя също е жив организъм, който боледува. А какъв по-хубав начин да се научим да пазим планетата си, от този да се докоснем до знанието и изкуството?

Надяваме се скоро тази инициатива да се проведе и в нашия град – ние също имаме пластмаса!

За автора

Вашият коментар