Образователна био-градина в Тракия

В днешно време, когато биологичните продукти се намират все по-трудно, а децата ни са свикнали с вредни храни, снаксове и чипсове, в двора на ЦДГ „Таня Савичева“ започна изграждането на образователна био-градинка.

Деца, родители и служители от детското заведение се събраха, за да подготвят терена и да направят първите 4 повдигнати лехички, в които малките градинари ще засеят зеленчуци, ягодки и подправки.

Проектът за градинката е подготвен заедно с децата по принципите на пермакултурния дизайн и предвижда да има още спираловидна леха за подправки, лехи с цветя, малко езерце, пътека от дървени пънчета и индианска къщичка за игри, които ще бъдат довършени през следващите седмици. Към био-градинката е включен и компостер, изграден от отпадъчни материали от инвентара на детската градина, в който през последните месеци се е подготвяла почва за лехите и ще бъде използван в бъдеще от малките градинари.

Проектът се реализира в периода 2013 – 2014 год. от Фондация "ЗАЕДНО – общуване за подкрепа и развитие" с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез "Фонд за реформи, свързани с участието на гражданското общество" и има за цел да подкрепи пълноценното израстване на децата на България и хармоничното развитие на техните общности, чрез прилагане на алтернативни практики за интегрално образование и етика за устойчив начин на живот.

Вашият коментар