Атанас Хранов представя изложбата „Дневниците на Балтазар“ в Пловдив

Любимият пловдивски художник представя самостоятелна изложба картини и скулптури в галерия „Филипополис“. Халдейският народ и Балтазар са неизчерпаем източник на вдъхновение за Атанас Хранов. Темата за техния живот, мечти и постижения не спира да го вълнува.

„Мен не ме интересува библейската притча, когато Божията ръка изписва три думи на стената, с които предвещава падането на династията – „премерено“, „претеглено“, „пресметнато“. Интересува ме всичко останало като ежедневието, мисленето на тези хора, пътуването в тези вселени, които са извън материалното. Способността да мечатеш на едро, не на дребно. Те са мечтали в други измерения“.

С картините на Атанас Хранов подредени в залите на галерията тръгваме на едно пътешествие именно извън материалното. Материалното, което е преекспонирано в нашия свят, според художника.

„Светът на халдейците е бил по-истински, по-изпълнен. Но пък кой знае всъщност…. Липсва ни чувството за голяма идея, нещо, което да те грабне, да те направи силен и ти да се справиш с предизвикателствата на времето. Всичко стана твърде индивидуално, всеки търси спасението сам за себе си,  без обща цел и обща мечта. Идеята да се спасиш през цялото изчезна. Светът, в който живеем е твърде консуматорски и така се снижава всичко до една масовост, масова култура. Със сигурност, когато нещо отслабне до такава степен, се намират по-мотивираните и агресивни варвари, които идват и си казват думата. Но ще ми се да не е така “, споделя още Атанас Хранов.

Изложбата под мотото „Дневниците на Балтазар“ се открива днес, на 7.09 в галерия „Филипополис“. 

За автора

Вашият коментар