Атрактивни дизайнерски велосипеди ще обикалят Пловдив в края на юни

45 уникални дизайнерски модела велосипеди SPRINT ще обикалят по улиците на Пловдив по време на One Design Week в края на юни. Общо шест модела бяха изработени от Елиа Недков, Кирил Златков, Вики Книш, Фонтан 2 и Постстудио. Те са вдъхновени от тазгодишното мото на One Design Week – Номад. Всички дизайнери, поканени от организаторите на фестивала, са били част от него в предните години – като участници, в творческия екип или автори. Едно от най-интересните предложения за малък и удобен градски велосипед в ярко жълт цвят (горе) е на авторите на визията на фестивала тази година – „Фонтан 2“.

Ето ги велоНОМАДите:

Елиа Недков е учил мода и архитектура в Австрия. През последните 16 години работи в областта на архитектурата, дизайна и графиката; първоначално студиото му е в Грац, през 2004 г. се премества в Милано, a днес е базиран в София. Работи с множество водещи дизайн компании и печели различни международни отличия, в това число и Polydecor Design Award.

През 2013 г., по време на фестивала, Елиа представи изложбата „Отвътре-навън и отвън-навътре“ и работилницата „Една същност“, фокусирана върху подхода при създаването на идентичността на една фирма. Тази година той e част от творческия екип на ONE DESIGN WEEK.

Кирил Златков се изявява в различни области на визуалните изкуства ­ графика, живопис, плакат, стенопис, графичен дизайн, илюстрация, калиграфия и шрифт. Има няколко самостоятелни изложби и множество участия в общи проекти, биеналета и триеналета в страната и по света. Работил е в областта на рекламата като творчески директор, член е на Art Directors Club, България.

Познаваме Кирил от миналогодишния му кураторски проект "Нова българска типография", който представи работата на над 20 български графични дизайнери и студиа, а и тази година той е част от творческия екип на ONE DESIGN WEEK и куратор на изложбата „Три любими“.

През 2013г. Вики Книш курираше детската програма на фестивала, а през 2014 г. стои зад дизайна на 10 детски велосипеди, във варианти за най- малките и по-опитните млади колоездачи.

В рамките на ONE DESIGN WEEK графичните дизайнери от Постстудио местят офиса си в пловдивския квартал Капана. Нестандартното им решение е придружено от изложба на неизлагани техни плакати. Тримата основатели – Велина Стойкова, Магдалина Станчева и Андреан Нешев, са автори на множество визуални кампании за лейбъла ЕДНО, визуални идентичности на книги, каталози, уебстраници, както и на мащабния изследователски проект върху творчеството на големия българския график Стефан Кънчев.

Пловдивската публика ще може да види, изпробва и закупи модели по време на ONE DESIGN WEEK между 20 и 29 юни в Пловдив. Екипът на фестивала ще се придвижва в града с пет от велосипедите SPRINT с визията на Фонтан 2.  Ето къде можете да видите останалите:

–              Офиса на ЕДНО в квартал КАПАНА, ул. Христо Дюкмеджиев 10

–              Lounge Zone, ул. Константин Стоилов 30

–              По време на изложбата „Партида 4“, Тютюневи складове, ул. Екзарх Йосиф 14

–              Място за велосипеди – SPRINT в Капана

–              В деня на ФОРУМА на 28 юни в Дом на културата, Пловдив

–              На 29 юни по време на ДИЗАЙН БАЗАРА в Капана

ONE DESIGN WEEK е международен фестивал за дизайн и визуална култура. Провежда се всяка година през юни месец. Програмата му включва професионален форум с участието на изтъкнати имена от цял свят и ред събития със свободен достъп за широката публика – изложби, творчески работилници, дискусии, лекции, детска програма, филми, книги, партита.

ONE DESIGN WEEK стартира през 2009г., а през 2014 фестивалът за първи път се провежда в Пловдив. Събитието се организира от независимата платформа за културни събития ЕДНО в партньорство с Фондация Америка за България и Община Пловдив. Сред другите ежегодни фестивали на ЕДНО са ONE ARCHITECTURE WEEK и ONE DANCE WEEK.

За автора

Вашият коментар