Автографи с летен дъжд пред очите на „Сляпата Вайша“ в Пловдив (ВИДЕО и СНИМКИ)

За нещата отвъд номинациите

Откъс от книгата „Сляпата Вайша“:

С лявото око виждала само назад, в миналото, а с дясното – единствено онова, което имало да става в бъдещето. И макар двете й очи да били отворени като на всички зрящи, Вайша все едно била сляпа. Сляпата Вайша й викали всички. Рядко излизала от къщи, а в двора ходела с протегнати ръце, блъскала се в черешата, деряла се из къпините и събаряла грънците под сайванта. Черешата, къпините и грънците не съществували за нея, така както не съществувал и днешният ден“.

Георги Господинов: "Няма изход тая история, защото не се е намерило нищо в тоя свят, което да събере очите на Вайша”.

Георги Господинов и Теодор Ушев се срещнаха с читатели в Пловдив за премиерата на „Сляпата Вайша“. Двамата разказаха различни истории, свързани с книгата: предложения за комерсиално използване на разказа, който е бил отказан от тях; получавали са стотици снимки след излизането на филма от хора, които имат различни очи; четене на книга с Брайлова система от незрящи; жена в краен стадий на заболяване със загуба на емоции е започнала да се усмихва след като е гледала филма, и още, и още.

„Едно момиче ми каза: „Аз съм сляпата Ваня. Много искам да направим среща с моите колеги от Национално читалище на слепите „Луи Брайл 1928“. Беше особено вълнуващо да видя как те четат разказа на Брайл, минавайки с пръсти по изреченията, сякаш сляпата Вйаша чете „Сляпата Вайша“. Това са неща, които не могат да се измерят. Те са оттатък номинациите“, разказва Георги Господинов.

Той, заедно с Тео Ушев прочетоха с едно око монолога пред очакващата многобройна публика под летния пловдивски дъжд:

Дошъл един ден млад мъж да я иска за жена, застанал пред Вайша, а тя гледала към него и го виждала така:

Ляво:
Боже, това ли сополиво момченце
дошло да ме иска, милото, ризката
му отвънка, коленцата ожулени, че
аз на него майка мога да съм му, а те
го пратили да ме иска за булка, шега
да си бият, боже…

Дясно:
Ръцете му треперят, космите му
побелели, грехота е, боже, ама на
пръст мирише, за път му е дошло
времето, а той булка иска, как да си
легна с него, с какви очи да го
гледам, боже…

„Сляпата Вайша“ придоби голяма популярност, след като едноименният филм на Теодор Ушев бе сред петте номинации за "Оскар" в категорията за късометражни анимации и спечели редица отличия от едни от най-големите световни кинофестивали. Музиката във филма е написана от "Котарашки".

Разказът вече е в по-добрите книжарници в самостоятелен том с оригинални рисунки от филма. Историята е за необикновено момиче, което с лявото си око вижда само в миналото, а с дясното – само онова, което ще става в бъдещето, за човека, който не може да намери своето място в едни тревожни времена. "Сляпата Вайша" е публикуван за пръв път през 2001 г. в книгата "И други истории" на Господинов и е превеждана на повечето европейски езици.

Във видеото може да чуете какво още разказаха в Пловдив Теодор Ушев и Георги Господинов, който сподели още, че винаги се е възприемал като човек, който гледа повече с лявото око, тоест към миналото.

За автора

Вашият коментар