Bad Graffiti – книга за лошите графити

Като контра на книгите за графитите на които се възхищаваме, една нова колекция представя доста познати, но не популярни и невъзхитителни „тагове“ и „бомби“ от улиците на Детройт.

Това е една колекция, в която се забелязва опит на артистичност, но представените „творби“ в тази книга са зле нарисувани, невпечатляващи и наподобяват повече некомпетентни драсканици.

Скот Хокинг (Scott Hocking) е авторът на книгата, изпълнена с фотографии  „Bad Graffiti“.  Той по-скоро иска да представи чрез графитите състоянията на местата, които е снимал. И в този дух и двете – и обстановката и графитите са перфектни за втълпяването на безперспективност и пустотата в една архитектурна среда, събрани в една книга.

Изоставена къща, друга изоставена къща, наводнен склад и градско сметище са платната на райтърите, драскащи умопомрачителни грозни графити, които перфектно допринасят за състоянието на обстановката, в която се намират.

Само шепа примери са забавни, има тагове като „Get Well Larry – Fuck Them Cats‘‘ или „freeballs In your mouth‘‘.

Най-често най-интересните графити са съставени от една дума и някакъв опростен знак: „Vanity!“, a според автора,най-вероятно повтаряйки състоянието на мисли на тагера, това енеговото виждане за атмоферата на света.

Трябва да признаем мрачността, но въпреки това има проблясъци на тъмна комедия.  Да вземем например ужасните завъртулки в „7-Mile Breadwinners“, където „В“ е в несполучил опит да бъде превърнато в нещо доста по-шокиращо. Или кобрата, която украсява корицата на книгата. Когато една банда нарисува сладка анимационна змия върху сграда, всеки опит за мощност или респект бива разнесен по скоро като вандализъм.

За автора

Вашият коментар