Изложбата „future past – past future“ с 3-ма родни представители

От 25-ти януари  до 2-ри февруари платформата за медийни изкуства ArtUP!, която е проект на Гьоте-институт в Анкара, Атина и София, гостува на фестивала transmediale 2014 в Берлин.

Изложбата  "future past – past future", която е  в рамките на проекта включва работи на 12 автори от България, Гърция и Турция. Родните ни представители и съответните им проекти са Камен Стоянов: "Бъдеща идея", Боряна Венциславова: "Високи сини планини, реки и златни равнини" и Правдолюб Иванов: "Черни балони".

Включените в проекта творби ще бъдат представени в "Supermarkt" – Творчески ресурсен център-Берлин, както и онлайн в сайта, посветен на изложбата, съобщиха от Гьоте-институт. Българските участници сред 12-те автори са Правдолюб Иванов, Камен Стоянов и Боряна Венциславова.

Изложбата future past – past future разсъждава чрез отделните работи върху темите за миналото и бъдещето. Основните въпроси, които поставят са ;" Дали преди бъдещето е било по-добро? Дали в съвременността бъдещето е вече минало? Дали, в сравнение с настоящето, днес миналото е това, което изглежда рай? Какви проекти за бъдещето има във времена на социални, икономически и политически кризи, разпростираща се бедност, корупция и недоверие в демокрацията?"

Разгледжат се не само възможните алтернативни сценарии за бъдещето, но и съотнасянето на история, настояще и бъдеще в България, Гърция и Турция. В рамките на Фестивала за изкуства и дигитална култура в Берлин ще се проведат още дискусия на тема "Медийни изкуства в Югоизточна Европа" и срещи с някои от участниците.

Малко за проекта ArtUp:

Проектът ArtUP!, в сътрудничество с художници от България, Гърция и Турция, създава виртуални и извънрегионални физически изложби, като представя пресечните точки в търсенията на медийните артисти от най-разнообразни области, поставя ги в регионален контекст и ги показва пред широка международна публика.

ArtUP! цели да насърчи утвърдени и млади художници от България, Гърция и Турция да участват в тези изложби, да представят работата си, както и своята интерпретация по регионални и глобални теми, като активно участват в обмена между сцените на медийните изкуства в тези три страни.

За автора

Вашият коментар