Частната колекция на Николай Неделчев или българското изкуство от първо лице (СНИМКИ)

Изложбата „Образ и подобие”  може спокойно да бъде наречена социален проект

Проект не е лоша дума, особено когато работи и се използва като съвкупност от различни вдъхновяващи дейности и предизвиква съответните ефекти върху хората. „Образ и подобие” представя автопортрети в много широк смисъл на тази дума, защото това са автопортрети, които са създадени преди всичко с въображението и с вътрешното „Аз” на художника. Това не е типичният автопортрет, някои от произведенията са били изненада и за куратора на изложбата Надя Томова, споделя тя. 

Изложбата събира 77 творби на съвременни български творци от различни поколения. Заради това на нея може да се гледа и като на алманах на съвременното изобразително изкуство у нас. Освен това, обаче, тя влиза в диалог и предизвиква всеки да сподели своето усещане за видяното и да го пресътвори в текст с кратки изречения, ако желае. Така са направили първите видели тази изложба в София преди няколко месеца, като някои от споделените впечатления бяха отпечатани и поставени на пана на Главната улица в Пловдив. Това, което ще напишат пловдивчани ще бъде изложено в следващия град, където ще гостува „Образ и подобие”. 

Автопортретите в изложбата са притежание на колекционера и меценат Николай Неделчев, по чиято идея колекцията пътува и общува из страната.

Тази изложба представя автори от различни поколения. Може ли да  я определим като един своебразен алманах на съвременното изобразително изкуство у нас?

Н.Неделчев – Мисля, че това определение е вярно. В предишни интервюта нарекох изложбата времева капсула, която е запечатала българското изобразително изкуство към 2014-та -2015-та година, но „алманах” също е сравнително точно опредрлние.

Защо решихте да осъществите тази идея с автопортрети?

Н.Неделчев – Аз съм колекционер и преди години закупих един триптих на Вихрони Попнеделев – пловдивски художник, след това автопортрет на Свилен Блажев и като повечето начинаещи колекционери имах усещането, че колекционирам еклектично и че трябва да имам фокус. Тези автопортрети бяха искрата, която запали проекта. При събирането на останалите не слагах ограничения на творците, те имаха пълна свобода да направят, каквото искат. Тук автопортретът не е това, което човекът вижда в огледалото, а това, което вижда в себе си. Автопортретът е един от най-трудните жанрове, защото изисква голяма доза саморазкриване. Тук виждаме творци, които показват и светли и тъмни страни. Това е ценното – тези картини показват духовната същност, душата на хората, които са ги сътворили.

Как общувате с изкуството? 

Н.Неделчев – За мен да наблюдавам изкуството е антипод на съвременността, тъй като всички сме в стрес по една или друга прилича или в липса на време за важните неща в живота, плъзгаме се по повърхността, За мен това е като противоотровата на това, което предлага съвременността. За мен изкуството има две основни функции – едната е да бъде харесвано и да предизвиква положителни емоции у човека, и второто е да предизвиква въпроси. 

Нестандартният проект на колекционера и меценат Николай Неделчев – „Образ и подобие“ гостува в Градската Художествена Галерия – Пловдив до 10 февруари, като всеки може не само да видят автопортретите на най-емблематичните съвременни български художници, но и да ги опише със свои думи.

На специално създадено онлайн приложение с всеки посетител може да опише едно от видяните произведения и да го трансформира в стилистиката на рекламната кампания на експозицията. След това то може да бъде споделено в социалните мрежи или принтирано на място през уикендите, за да остане за спомен от срещата с изложбата.

„Образ и подобие“ беше официално открита от директора на Градската Художествена Галерия в Пловдив – Красимир Линков, Николай Неделчев, Надя Тимова и зам.-кмета Стефан Стоянов. Проектът е резултатот двугодишна работа с авторите, поканени от колекционера Николай Неделчев и консултант-куратора Надя Тимова да представят концепция за художествено претворяване на собствения си образ. Сред тях са както утвърдени, така и изгряващи млади автори. На стените на Галерията една до друга са поставени картини на Светлин Русев, Емил Попов, Вежди Рашидов, Сашо Стоицов, Снежана Симеонова, Станислав Памукчиев, Греди Асса, Атанас Хранов, Станимир Видев, Трифон Неделчев, Атанас Хранов, Румен Жеков, Константин Костов, Вихрони Попнеделев, Милош Гавазов, Велизар Димчев, Алла Георгиева, Димитър Яранов, Ива Яранова, Иван Кюранов, Иван Костолов, Любен Петров, Деян Янев, Зоран Георгиев, Калия Калъчева, Нора Ампова, Виолета Танова, Стела Василева, Сашо Стоицов, Калоян Илиев – Кокимото. 

За автора

Вашият коментар