Историята и съвремието се срещнаха в Перущица (ВИДЕО И СНИМКИ)

Начало на седмицата с щипка култура предложи на перущенци Петър Чучулигов

В едно от най-емблематичните за българската история населени места старинното срещна съвременното

Младият автор Петър Чучулигов представи своя изложба с отбрани твобри в галерията, помещаваща се в „Дановото училище“, част от Историческия музей в град Перущица. Събитието се състоя на 2-ри април и събра в едно освен жители, заинтиригувани от изкуство, приятели и познати на художника.

Малката червеникава сграда на възрожденското училище, в което преподавател е бил бележитият български просветител Христо Г. Данов, е изключително специално място не само за гражданите на градчето, но и за самия автор. Пред MediaCafe Чучулигов сподели, че неслучайно е избрал именно тази локация – Перущица и в частност „Дановото училище“, защото пир първото си посещение бил искрено впечатлен. Той чувства себе си спокоен тук, а картините му, макар и рожби на съвременни похвати, пасват също толкова добре, окачени по вековните стени. 

Изложбата представлява избрана колекция от творчеството на автора за последните две години. За платната Чучулигов споделя, че са рисувани с няколко техники: акрил и тънкописци, туш и перо и маркери. Картините са смислово разделени на две основни теми – портрети и породени от сънища символи и образи, както и един подраздел – авторски плакати на известни личности. 

Велики имена като Айнщайн, Фройд, Верди, Вагнер и Марк Твен гледаха от своите черно-бели полета любопитните посетители. Малка картичка с копие на представените графики получавеше всеки гост, пристъпил прага на галерията. Освен мил жест, това се оказа изненадата на вечерта. С номерацията на гърба на всяка картичка бе разиграна своеобразна томбола. Печелившите номерца, изтеглени от ръчичките на най-малките гости, спечелиха специален плакат.

С тежката задача за представянето на автора и откриването на изложбата бе натоварен неговият университетски преподавател – проф. Пламен Вълчев от Националната художествена академия в София. Развълнуван от успехите на своя ученик, професорът изрази в изключително лично слово своята гордост от просперитета на Петър не само професионално, но и в частност с тази негова втора изложба. 

Далеч не така многословен се оказа самият художник, който, като всеки истински добър творец, бе притеснен да говори за творчеството си пристрастно. Чучулигов благодари на гостите за оказаното уважение с присъствието им и остави на тяхната преценка да оценят сами графичната изложба.

Моменти от изложбата и какво сподели автора може да видите от следващото видео на Meidacafe:

Повече за самия автор и изложбата може да видите ТУК

За автора

Вашият коментар