Изкуството на маите гостува в Градската галерия

Градска художествена галерия – Пловдив в Стария град представя Постоянната експозиция „Мексиканско изкуство“

На събитието ще бъде представена книгата на Луис Монтеро „Неразказани легенди за маите“. Изложбата ще представя илюстрациите, създадени от художничката Ана Монеро за литературното произведение.

Освен творчески тандем мексиканецът Луис Хулиан Монтеро Палма и българката Ана Огнянова Монтеро са семейство. Те избират да живеят в България. Партньорите обединяват духовно две толкова различни култури и светоусещания. 

„Неразказани легенди за маите” запознава читателите с четири предания за маите Киче в опит да се отдели реалното от вплетените в него вярвания, суеверия, митичност. 

Художничката на илюстрациите Ана Монтеро е с български хпоизход. Тя изучава тайните и мистичните следи на мексиканските цивилизации и по-специално на маите. Дамата е живяла в Мексико, където успява да осъществи директен контакт с тази толкова прочута и интересна култура от полуостров Юкатан. 

Авторката е участвала в латиноамерикански изложби, където творбите ѝ са приемани с голям интерес заради изповядваното от нея убеждение за човека като

„дете на Вселената, чиито корени и материална обивка са от Земята, а Духът е универсален и пътуващ през времето и пространството, устремен към духовното, без страх от Смъртта и без обвързване към Живота.“ Тя вярва, че двете са едно цяло, част от вечния цикъл за усъвършенстване и пречистване…“

Изложбата с илюстрациите на Ана Монтеро започва на 21 март от 18 часа и ще продължи до 4 април.

За автора

Вашият коментар