Кутията на Пандора не е кутия за пица

Повече от два часа продължи снощната среща с Недялко Славов в „Петното на Роршах” във втората среща на "Spitir and Spirit" тази година.  

Откровено, афористичено, с искрящо чувство за хумор и дълбочина, той говори за романа си „ 432 херца”. Като читател не крия, че това е и романа на моето лято тази година – една значима за съвременната ни литература книга, за която ще се говори все повече. 

Ето и блиц-интервюто, което направихме на крак с Недялко Славов:

Първо честита номинация „Хеликон”! Вече за втора поредна година.

Да, благодаря. Едва ли има автор, който да не се ласкае от подобно признание. 

Четвърто представяне на романа в Пловдив, а публиката  продължава да го „следва”. 

Какво по хубаво от това. Навсякъде срещите бяха важни за мен – и в книжарница”Хермес”, и в театъра, и в „Код червено”, и тази вечер в „Петното”. Очевидно  темата на книгата ми вълнува доста хора. Може би не си даваме сметка, че живеем в преломни времена.

Какво имаш предвид?

Ами връхлитат ни такива огромни промени, че не сме в състояние да ги асимилираме. Твърде мащабни са, твърде колективно-съдбовни са, а нашата психика според Божията направа е консервативна. А и премного вярваме в доброто. 

Ще си позволя да повторя Андрей Захариев: „Българската литература има нужда от тази книга”. Романът ти изразява точно тая вечна тема, ще употребя едно клише, но в случая изобщо не звуча клиширано –  битката между Доброто и Злото.  Цялата тази история на сюжета, цялата  тази великолепна метафора за изгубените херци на хармонията. Какво е твоето вътрешно състояние в момента, чух доста тревога в казаното от теб  тази вечер.

Ами такова е – тревожно, много, много тревожно. Имам усещането, че Пандора е изпусната от кутията. Между другото искам да поясня за мнозина, че кутията на Пандора съвсем не е рекламна опаковка от някой МОЛ или супермаркет, нито е кутия за пица…

Повече за Недялко Славов и романа "432 херца" може да видите ТУК.

Вижте началото на Spirit в Петното на Роршах миналата седмица.

Вашият коментар