Стихосбирка обра гласовете за финансиране от община Пловдив

Провеждащият се от 2008-ма година конкурс има за цел да финансира и подпомогне пловдивски автори и важни за Пловдив издания. 

Тази година са постъпили 29 ръкописа, което е доста по-малко от броя на участниците в миналогодишния проект. Сред кандидатстващите за финансиране творби има 5 романа, 11 стихосбирки, два сборника с разкази, 4 краеведски изследвания, дори детска литература и почти всички художествени и публицистични жанрове. Целият обем на текстовете, прегледани от експертната комисия в състав: проф. Огнян Сепарев, Ангел Янков, Александър Секулов, Антон Баев, Младен Влашки, Владимир Балчев и Здравко Дечев, надхвърля 4100 страници.

7 от 29-те подадени книги са избрани за получаване на финансиране. Интересно е, че с най-висока обща оценка е оценена стихосбирката на Иван Вълев – „Лошо време”, която предстои да бъде издадена от ИК „Хермес”.  На второ място комисията е поставила „Албум български икони – 15-19 век”, подготвено от Градската художествена галерия.  „Светът на Яворов” от Стефан Памуков ще бъде финансиран на трето място с обща оценка от 50 точки. Останалите отличени ръкописи са: „Предисторически Пловдив, Въведение и архитектурно-археологически анализ” от Божидар Чапъров, „Копривщенските родове в Пловдив” от Райна-Каблешкова Серафимова, романът „Невинни жени в Брюксел” от Димил Стоилов и „Когато Пловдив беше Меката на БГ рока” от Добринка Димова.

Въпреки че само 7 са избраните за финансиране книги, Младен Влашки разказа какво е липсвало и какво трябва да се редактира в другите книги, защото и сред тях има ценни текстове, които за в бъдеще биха могли да се реализират.

„Има ръкописи, които биха могли да се превърнат в много добри книги. Ето един ръкопис с разкази за типажи от улица Капитан Райчо. Това никак не би било излишно, но материалът трябва да се дообработи, да се работи с редактор, но важното е, че има наченки да се получи една хубава и интересна книга.”

„Програмата ясно казва, че става въпрос за пловдивски автори. Не е само достойнството да си роден в Пловдив. Значима за Пловдив книга е тази на Градската художествена галерия. Тя е нещо, което ще представя Пловдив, навсякъде където се появи тази книга. Такива текстове  са и тези на Божидар Чапъров и Райна Каблешкова-Серафимова. „Светът на Яворов” е голямо и ценно изследване на света около Яворов, страхотно и хубаво направено. „Когато Пловдив беше Меката на БГ рока” разказва за света на пловдивската музика. Пловдив е град не само на художници, а и на рок музиканти. Книгата дава неочакван и добър поглед към историята на града.”

„Ценя особено неща, които пазят паметта на този град и я правят достояние” – мотивира Младен Влашки оценките си на получените ръкописи.

Комисията изрази и своите благодарности към покойния Димитър Атанасов, който е инициатор на тази програма и, за жалост, за първа година не е сред експертната комисия. 

„Дължим много, защото, когато се създаде през 2008-ма този проект, други подобни нямаше. Над 70 са подпомогнатите книги за този период” – заяви Стефан Бонев

Парите, отпуснати от Общинския бюджет за финансиране на важните за Пловдив издания, възлизат на 20 000 лева, като  13 450 от тях са използвани за подкрепата на тези книги. Останалите средства ще се прехвърлят към други важни културни проекти.

 

За автора

Вашият коментар