Легендите на маите в книга и изложба към Градска галерия Пловдив

Витуално пътешествие в света на маите киче от Северен Юкатан

Това предложи Градската художествена галерия на гостите, дошли за представянето на книгата „Неразказани легенди за маите“ и изложбата с илюстрации към нея в деня на пролетното равноденствие.

В Постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“ авторът Луис Монтеро представи по атрактивен и достъпен за българската публика начин четири малко известни легенди от теогонията на изчезналата цивилизация на строителите на Чичен Ица, като подкрепяше разказа си за сътворението на света, божествата и хората с илюстрациите на художничката Ана Монтеро.

Луис вече 26 години живее в България, като неуморно заплита нишките на взаимното опознаване между мексиканската и българската култура. Той сам е събирал и сглобявал маянските легенди в книгата от устни предания на възрастни мексиканци. 

Съпругата му Ана е българска художничка, която е живяла в Мексико и е изучавала там тайните и мистичните следи на мексиканските цивилизации. Освен илюстрации в изложбата си Ана Монтеро представя и интересни пластически обработки на хартия, пясък и други природни материали, оформени като мандали с духовни символни послания. 

В традициите на майските вярвания авторите на неразказаните легенди потърсиха символика и в деня на откриването на изложбата – 21 март. Тогава главият бог Кукулкан (Пернатата змия) слиза от небето и учи хората на мъдрост.

Изложбата ще продължи до 4 април.

За автора

Вашият коментар