Много международни участия на конференцията, част от „Проект 0“

Седем чуждестранни специалисти от културната сфера ще вземат участие в Международната конференция за изкуство и градска публична среда, част от паралелната програма към „Проект 0“. Тя ще се проведе на 9 юни, понеделник, в Баня Старинна.

В рамките на конференцията ще бъдат поставени и обсъдени въпроси, които се отнасят както конкретно към квартал Капана и град Пловдив, така и към по-общи проблеми, свързани със съществуването и организацията на пространството на живеене в съвременността, опита и динамиката в заобикалящата ни среда.

Голямата огледална стена, част от „Проект 0“ на улица „Златарска“ в Капана ще бъде официално открита утре от 18 часа.

След нея ще се прожектира филм от 80-те години, свързан с историята на квартала. В неделя също ще бъде прожектиран филм от 90-те, част от изследвателски българо-френски проект за Капана.

В различните панели на конференцията в понеделник участие ще вземат: 

  • Андреа Филипс (Университет Голдсмитс, Лондон), Овюл Дурмушоглу (куратор Берлин – Истанбул, Sofia Contemporary 2013) – в панел 1 „Чий е градът? Видими и невидими обитатели, видими и невидими локации. Ролята на изкуството в пбулична среда“;
  • Катрин Девентър (Генерален секретар на Европейската фестивална асоциация), Богна Олшевска (Музей за модерно изкуство, Варшава) в панел 2: „Практики на изкуството в градското публично пространство. Културни политики“
  • Раха Фаразманд (архитект, Зона-7, Архитектурна Асоциация, Лондон), Ергин Чавушоглу (художник, лектор по визуални изкуства в Университета на Мидълсекс, Лондон) и Елиза Калоси (културен мениджър, Международно дружество „Елиас Канети”, Русе) в панел 3: „Откриване на нови пространства, създаване на публичност“.

Конференцията ще бъде открита в 9:30 часа в Баня Старинна и се очаква да продължи до 19 часа на 9 юни. В откриването участие ще вземат кураторът на Проект 0 Владия Михайлова, директорът на фондация „Отворени изкуства“ Веселина Сариева, зам.-кметът по култура Стефан Стоянов, главният архитект на Пловдив арх. Румен Русев и авторът на Проект 0 – Кирил Кузманов.

Пълната програма може да видите от тук.

За автора

Вашият коментар