Орфеев венец за Иван Ланджев. Духовен Пловдив празнува! (СНИМКИ)

Ежегодните награди бяха връчени на церемонията по откриването на литературния фестивал Пловдив чете.

Носител на Златна четка за оформление стана Стефан Касъров от издателство Колибри.

Проливният дъжд в края на вчерашния ден не попречи на стотици пловдивчани да се стекат към Античния театър за официалното откриване на Пловдив чете. Фестивалът, който в продължение на седем дни ще ни срещне с десетки български и чуждестранни автори, художници, критици, ще ни сближи с творчеството им, ще ни разказва истории. Пловдив чете тази година има изключителен акцент върху детската си програма, а гост на фестивала е и холандският детски писател Хюс Кайер.

Минути след края на дъжда Теодосий Спасов откри тържествената церемония със спираща дъха интерпретация на Яворовите Хайдушки песни. Минути по-късно министърът на културата Боил Банов награди носителя на ежегодната награда за поезия – Орфеев венец, а материалната част на наградата лично връчи инж. Димитър Георгиев.

Неочаквано или не, но красивата награда окичи главата на Иван Ланджев. Може би най-младият поети, удостоен с отличието. Само на 33 години и три поетични книги зад гърба си, Иван Ланджев вече е едно от имената, които се отличават със характерна поетика и образност. Автор, стъпил върху дълбоката традиция на предхождащите го, един глас, който звучи някак по-осезаемо сред всички млади поети днес. И затова Иван Ланджев заслужава Орфеевия венец.

По вина на Боби Фишев (2010), Ние според мансардата (2014) и последната Ти непрестанна новина (2018) представляват поетичното творчество на Ланджев, който в научната си работа изследва Толстой в книгата си Поетика на себенадмогването. Наративни стратегии у късния Толстой.

Именно с Ти, непрестанна новина Иван Ланджев печели наградата за постижения в поезията за изминалата година. Непрестанната новина на Ланджев идва, за да покаже колко всичко се случва за втори път, каква баналност е всяко събитие и как най-добрите наши версии, вече са били, пък дори и в други тела. Оттук идва и необходимостта от стихове – новините в непрестанния поток на хора, случки и неща. Единственият начин сред великите повторения да се чуе ритъма, да се проследи траекторията на удара, да се предвиди къде ще попадне, да се разгадае следващият ход.

Другата голяма награда – Златна четка, която се връчва за постижения в илюстрирането и оформлението на книги отиде при Стефан Касъров от издателство Колибри. Статуетката, дело на Жорж Трак, връчи зам-кмета Александър Държиков.

Вечерта продължи с концерт на Мирослава Кацарова и Орлин Павлов, заедно с музикантите Мирослав Турийски, Александър Леков, Младен Димитров и струнен квартер – Антоанина Юргаджиева, Деница Димова, Ивелина Христова и Мария Венкова.

Вашият коментар