Проф. Балабанов: Поглеждайте към звездите, за да откриете мъдростта в себе си

Атоми, поезия и философия или „Писма до една поетеса“

„Малка публика, а силни ръкопляскания!“, това бяха думите на професор Балабанов към края на премиерата на книга му „Писма до една поетеса“.

Взаимствайки от един от най-големите физици на XVIII в., Леонард Ойлер (написал книгата „Писма до една немска принцеса“), Балабанов всъщност разказва историята на атомната идея. А защо точно „Писма до една поетеса“? Той смята, че природоизследователите и поетите винаги са били един народ. И наистина, думите му за атоми и кварки звучаха с една поетичност и увлекателност.

Професорът засегна и много общочовешки теми, сред които и аварията в Чернобил. Той обясни тази голяма трагедия с цитат от академик Легасов: „Чернобил се взриви, поради това, че днешните „технически гении“ стоят не на раменете на Толстой и Достоевски, а на раменете на също такива техничари, каквито са самите те“. Балабанов изрази опасенията си, че макар днешният свят да не спира да се развива интелектуално и технически, ни липсва духовното развитие:

„Техниката ще напредва все повече и трябва техническите специалисти да имат и това духовно богатство, което им дава съвремието. Аз виждам голямо значение в изучаването на литературата, на хуманитарните науки… което трябва да знаят и нашите министри на образованието…“. 
 
Авторът изрази възхищението си от някогашните философи и от тяхното безгранично уважение към духовността, учението и красноречието. Той сравни днешните методи на обучение – студенти, затворени в зали, слушащи и седящи мирно – с методите на Аристотел, преподавал по време на разходки. Послужи си също с мисъл на Сократ, който твърдял, че иска да пише върху сърцата на своите ученици. Не пропусна и да посъветва младите да поглеждат понякога към звездите, защото, гледайки тях, ще открият много повече мъдрост в себе си, отколкото ако гледат в екраните на компютрите си.

Гостите на събитието си тръгнаха с усмивки на лицата и замислени погледи.

Премиерата се състоя на 24 март в Народна библиотека „Иван Вазов“. В публиката присъстваха професори, физици, филолози. Авторът предварително бе подписал всеки екземпляр на книгата. 

Още от статиите на Таня Даскалова може да видите ТУК

Вашият коментар