Романът „432 Херца“ на Недялко Славов удостоен с наградата „Хеликон“ за 2015-та

Последният роман на Недялко Славов – "432 херца", който излезе тази година, бе награден с наградата за нова българска художествена проза 2015 „Хеликон” тази вечер в София.

Наградата, която се връчва за 14-ти път, бе заради извисеността и хуманноста на посланието, за новаторската и майсторска поетика, както и за блестящия език на романа. Недялко Славов, който отпразнува само преди два дни своя рожден ден, бе удостоен от миналогодишния носител Христо Карастоянов („Една и съща нощ”, „Жанет 45”).

"Познавам Калин Донков от много години. Той е сдържан, като много поети. Но каза толкова хубави думи. Благодаря! Благодаря на моя издател. Снощи, преди да си легна прочетох анотациите на книгите, които бяха номинирани тази година. Без всякаква куртоазия искам да кажа, че съм горд, че съм избран. Виждам поне 4-5 писатели, които можеха да са на мое място. „Хеликон“ е огромен шанс за всеки един автор“, каза и самият Недялко Славов в книжарница "Хеликон-Витоша" тази вечер.

Церемонията по връчването на статуетката Орлето на Евгени Кузманов бе уважена от куп нейни носители, сред които Захари Карабашлиев, Алек Попов, Васил Георгиев, Деян Енев, както и някои от номинираните тази година – Силвия Томова, Ангел Игов, Димитър Коцев – Шошо, Галин Никифоров. Приветствие от името на министъра на културата Вежди Рашидов поднесе експертът Елиянка Михайлова. „Поздравявам организаторите на това събитие за това, че е толкова устойчиво вече“, каза тя.

„Литературната 2015 година бе щедра на стойностни литературни творби и мога да уверя, че между стотината и нещо книги, които журито трябваше да прегледа, има чудесни романи, повести и сборници с разкази. И този път изпитахме съжаление, че наградата е само една. Всяка от номинираните дванайсет книги, а и ред заглавия, които не попаднаха в номинациите, заслужаваха за нещо да бъдат отличени. Но „Хеликон” е само една и може би в това е нейната привлекателност”, заяви в словото си Калин Донков.

„През 2015 прочетохме немалко нова българска проза, написана със сигурна ръка и заредена с енергиите на будно и търсещо въображение. Само с един поглед върху номинациите ще установите, че в тях присъстват автори от всички поколения в днешната българска белетристика. Освен, че доказва динамиката на литературния процес, това е и едно приятно обещание за бъдещето.

Литературата днес щастливо се отличава от повечето области на българския живот. По някаква неуловима причина тя се избави от разорението и унижението, които сполетяха различни отрасли, науки и цели пластове на обществото, за зла чест на цяло поколение българи. Не че нямаше и такива опити, не че нямаше желаещи, не че нямаше и нещо като ликвидационни съвети и в литературата. Но литературната нива надживя всичко това, благодарение на добрия си посев и днес плодът и е сочен и в повечето случаи екологичен”, заяви още Донков.

 

Журито бе в състав Калин Донков (председател), Веселина Седларска, Бойко Ламбовски, Светлозар Желев и Юри Лазаров.

Миналата година пък романът на Недялко Славов „Портрет на поета като млад” бе сред номинираните за наградата.

Повече за романа "432 херца" може да прочетете ТУК, както и за преставянето на романа в клуб "Библиотеката" ТУК

снимка: lira.bg

За автора

Вашият коментар