Скулпторът Атанас Москов: Нямам нито една завършена работа в живота си

Атанас Москов не е от творците, които броят изложбите си и участията си в такива. Самостоятелните му изяви са рядкост, но за това пък са истинско явление. Работи предимно скулптура, а този път ще изненада и с живопис. Изложбата се открива в галерия „Възраждане” на 21 януари от 18 часа. И до последния момент Атанас Москов все още не беше решил колко точно картини и скулптури ще покаже. Повечето от тях са правени през последните години, а много от платната са проява на емоционален момент и състояние.  

 „Реално погледнато двете работи – живопис и скулптура нямат нищо общо, освен че ги свързва самото изкуство. Нямам много думи в себе си за това, което правя. Много от нещата съм ги правил през различни години, не съм ги систематизирал, но в крайна сметка те всички си приличат. Това, което има в тия платна и в тая скулптура е това, което имам вътре в мен”, разказва Атанас Москов..

 

 „Не мога да ти разкажа за нито една моя картина или за мой камък, как мога да ти разкажа за чувствата си, мога ли да ти разкажа какво е да обичаш. Нямам схема, започвам.. когато започна. Тръгвам от чувствата и завършвам без да завърша, нямам нито една завършена работа в живота си и няма да имам. Мога да започна. То е на приливи и отливи, не можеш да седнеш да го човъркаш постоянно. Изкуството е това, което ти идва от сърцето, а не това, което си мислиш, че трябва да направиш. Посещавали се ме млади хора, колеги, с различни питания, но пък … кой съм аз да им дам тези отговори. Дори когато работя поръчки, също го правя лично – имаш апартамент и искаш да го направя, той ще стане като една скуптура, не можеш да го повториш после. Когато започнеш, каквото и да правиш, правиш ли го със сърце нещата се получават, правиш ли го просто защото трябва, пак се получава, но става някакси изкуствено. Материалът също няма значение. И е хубаво да се опитват много материали постоянно, това го научих от баща ми – Петко Москов”

Петко Москов е всепризнат автор на монументалното изкуство. Автор е на повече от 50 паметника в България. Носител е на множество награди в национални и международни конкурси. Дългогодишен преподавател в Средното художествено училище „Цанко Лавренов“ в Пловдив. Неговата творба „Св. св. Кирил и Методий“ е подарена на Папа Йоан Павел II по време на гостуването му в България през 2002 година. През 2010 г. бе учредена награда на името на Петко Москов по идея на Съюза на предприемачите – Асеновград и местното читалище „Родолюбие-1873”. Призът е пластика "Дон Кихот и Санчо Панса" – по преценка на съпругата на покойния скулптор, изкуствоведът Светла Москова. Ако беше жив, тази година скулпторът щеше да навърши 61 години.   

„За Петко Москов мога да говоря, докато припадна”, казва синът му Атанас. „Това беше, и е най-добрият скулптор в България. Този човек можеше да прави всичко – живопис, скулптура, мозайка, абсолютно всичко, което е изкуство. Той беше колос в това. От него се научих да експериментирам. А България може да е горда, че Петко Москов е живял в тази държава и Асеновград, че е творил тук. Аз се чувствам щастлив, че съм бил негов син и приятел. Това е моят учител. Много хора има какво да научат от неговото изкуство.

Един творец трябва винаги да търси себе си. За всеки един човек, който се занимава с творчество, има ниша, просто трябва да я откриеш и да бъдеш себе си. Но не е хубаво да се копира. Може да копираш големите, но докато се учиш. След това търсиш твоята линия върху листа, твоя цвят върху платното, твоя камък, въобще нещата, с които се получава любовта. Няма ли любов, няма изкуство, има ала-бала. Ако можеш да наблюдаваш децата как рисуват, те ще ти покажат как се прави наистина.” 

За изложбата, която се открива тази вечер изкуствоведът Светла Москова, която е майка на Атанас, казва накратко „За мен Наско е един много интересен образ, художник, който винаги търси различното. В сферата на живописта се занимава от няколко години. За него това една безкрайно интересна област. Справил се е добре и то не само в чисто живописните неща, а в такива малко абстрактни, свързани с Комоса, Вселената. В сферата на скулптурата той е един от младите творци, които действително създават нещо ново и различно”. 

Галеристът Краси Алексиева отбелязва: „Един неузнаваем Атанас Москов ни представя мрачни картини, населени с фантастични елементи на границата с абстракцията. Това му е на душата, това е излял върху платната. И по-добре да ни изненада и удиви, отколкото да ни отегчи с нещо добре познато. При всеки случай, резултатът си заслужава да се види”.

Изложбата картини и скулптура на Атанас Москов може да бъде видяна в галерия „Възраждане” в Пловдив до 3 февруари.

За автора

Вашият коментар